Šiono ve finále turnaje kategorie World Tour jednoznačně zdolal Španěla Carlose Machada a navázal tak na svůj nedávný velký triumf z prestižního Japan Open v Jokohamě. Nejtěžší zápas turnaje odehrál sedmadvacetiletý Japonec v semifinále, ve kterém musel proti Gorakovi z Polska hrát sedmisetový duel. Šiono si v olomoucké sportovní hale několikrát vyslechl obrovský aplaus tribun, protože předváděl neuvěřitelně variabilní hru a dokázal soupeřům míčky vracet i z prostorů několik metrů za stolem.

Dvouhru žen ovládla nejvýše nasazená Běloruska Viktoria Pavlovičová. Poražená finalistka Li Ťiao z Nizozemska uhrála proti Pavlovičové dva sety.

Nejlepším českým reprezentantem byl letos v Olomouci Pavel Širuček, který došel do čtvrtfinále mužské dvouhry a do semifinále hráčů do jednadvaceti let.

Výkony a výsledky ostatních českých stolních tenistů zůstaly měsíc a půl před mistrovstvím Evropy ve Schwechatu za očekáváním. „Když se na výsledky podívám z celkového pohledu, je jasné, že důvodů ke spokojenosti není mnoho. Samozřejmě chápu, že turnaj se konal na začátku sezony, kdy má většina hráčů za sebou tvrdou letní přípravu, ale myslím, že podobně jsou na tom i jejich soupeři. Nikdo zhruba dva měsíce nehrál mistrovský zápas, někomu to zkrátka vadí víc a někomu méně," konstatoval trenér mužů Tomáš Demek.

Ani jedna z českých reprezentantek letos v Olomouci neprošla přes brány druhého kola. „Je to ve srovnání s loňským rokem velký ústup. Vloni skončila Iveta Vacenovská třetí a nastartovala tím fantastickou sezonu, na jejímž konci se probojovala do třetí desítky světového žebříčku. Tentokrát však nezvládla už svůj druhý zápas v soutěži a nečekaně vypadla," uvedl pro web ping-pong.cz trenér ženské části reprezentace Miroslav Cecava.

Turnaj World Tour ve stolním tenisu v Olomouci – finále

Muži:

Dvouhra: Šiono (13-Jap.) – Machado (17-Šp.) 4:0 (8, 6, 7, 2),

čtyřhra: Fertikowski, Floras (Pol.) – Gardos, Habesohn (1-Rak.) 3:1 (-9, 9, 6, 5).

Ženy:

Dvouhra: Viktoria Pavlovičová (1-Běl.) – Li Ťiao (2-Niz.) 4:2 (-9, 10, –10, 8, 8, 7),

čtyřhra: Creemersová, Li Ťiao (Niz.) – Grzybowská, Partyková (3-Pol.) 3:0 (8, 5, 7).