Olomoučanky zaskočily slovenského házenkářského giganta už v první půli, když smazaly úvodní náskok hostujícího týmu a nakonec po první půlhodině vedly 15:13.

Tým kouče Jana Hegara se dokázal silnému protivníkovi vyrovnat i bez klíčových opor Lucie Severové a Valentiny Kapsové.

„Šířka kádru je důležitá, jsem rád, že další hráčky za ně zabojovaly. Poctivě jsme se připravovali, trošku jsme modifikovali obranný systém. V první půlce jsme byli lepším družstvem, dokázali jsme soupeře ubránit a přestřílet,“ prohlásil trenér Hegar pro svazový web.

Slovenský tým ale po přestávce ukázal svou sílu, brzy bylo skóre 18:22.

„Neproměnili jsme několik vyložených šancí a naše družstvo znervóznělo. Byli jsme v psychickém útlumu. Naopak hosté předváděli vynikající házenou a dostávali se postupně do náskoku. Mohlo se zdát, že už je rozhodnuto,“ podotkl olomoucký lodivod.

Prostějovské volejbalistky: Helena Horká (č. 2), Kathleen Weiss (č. 6)
Rušné derby, Olomoučanky ale zmáčkly Prostějov pozdě

Ale Hanačky bojovaly až do konce. Na střeleckou notu se znovu naladily spojky Kubáčková, Růžičková a Gajdošíková a Zora se hnala za vyrovnáním.

To obstarala z rychlého protiútoku po levé straně Vendula Fryčáková, minutu před koncem pak po druhé straně pláchla hostující defenzivě její sestra Tereza a také ona byla úspěšná.

Na ukazateli svítil stav 24:23 a po závěrečném hvizdu mohla propuknout domácí euforie naplno.

„Děvčata vydolovala poslední zbytky sil a neuvěřitelným závěrem vybojovala vítězství. Patří jim velký dík, byl to týmový výkon, tyhle body jsme vydolovali z takřka ztraceného utkání. Byli jsme šťastnější,“ usmíval se kouč Hegar po velkém vítězství.

Z prvních sedmi utkání nové sezony získala Olomouc deset bodů, sousedé v tabulce mají o zápase méně.

„Jsme s tímto stavem spokojeni, ale je třeba říct, že většinu silných soupeřů jsme měli v domácím prostředí. Těžké zápasy se Šaľou, Slávií či Mostem nás čekají a tam se teprve ukáže, kam v tabulce patříme,“ okomentoval slibný vstup do MOL ligy Jan Hegar.

Radim Kučera
Sigma? Mnohem víc si věří, nepříjemná pro kohokoliv, chválí Kučera

DHK ZORA Olomouc – Iuventa Michalovce 24:23 (15:13)

Nejvíce branek: Kubáčková 8, Salašová 3 - Wolingerová 6, Trúnová 5, Holešová 5. Rozhodčí: Bubeníček, Petruška. Sedmimetrové hody: 3/3 – 3/3. Vyloučení: 1:5. Diváci: 200