Před Wimbledonem jste mi říkal, že si nepřejete chytit nějakého travaře. To se nakonec stalo, ale osmnáctý hráč světa rozhodně není nejlehčí los, ne?

Juan Carlos Ferrero je velké jméno. Vyhrál Roland Garros, byl první na světě. Ale pořád si myslím, že na to, co tam bylo za hráče specialisty na trávu, tak to úplně špatný los nebyl. Do zápasu jsem šel naprosto uvolněně, protože jsem neměl co ztratit. Na trávě jsem prakticky ani netrénoval. Přiletěl jsem v pátek a celý víkend propršelo. Trénoval jsem asi jen třicet minut. Nevěděl jsem, jestli mi to sedne hned, nebo si na to budu muset dvě hodiny zvykat.

Zvykl jste si rychle. Začátek zápasu vám vyšel na výbornou.

S povrchem jsem se prakticky hned sžil. Hrál jsem, myslím, dobrý tenis. Bohužel to dopadlo, jak to dopadlo. Strašně mě to mrzí. (velmi zklamaně)

Za stavu 2:2 na sety bylo utkání přerušeno pro tmu. Vy jste byl vidět v živé debatě s rozhodčím. Zdálo se, že chcete pokračovat.

Ne, ne. Já jsem právě chtěl už hodně dávno přerušit. (úsměv) Celý čtvrtý set jsem volal turnajového supervizora. Za prvé, už se trošku stmívalo. Za druhé, jak přicházela noc, tak padala rosa a tráva začínala být vlhká a mokrá. Bylo to nebezpečné na pohyb. To byl hlavní důvod, proč jsem chtěl přerušit. Samozřejmě jsem také cítil, že už mě dotahuje, a já potřeboval to jeho tažení ukončit. Že se to přerušilo do dalšího dne, bylo pro mě jenom dobře.

Co se vám honilo v noci hlavou?

Skončili jsme pozdě, byl jsem unavený. Dal jsem si sprchu, rychle se najedl a šel spát. Spalo se mi dobře. Samozřejmě jsem o tom přemýšlel, ale že bych nespal, to ne. Další den začínal nový zápas, akorát na jeden set. Šel jsem do toho s tím, že je jeden set a ten musím vyhrát.

A opět jste začal výborně. Sebral jste Ferrerovi servis a vedl 3:1 na gamy. Ale v zápětí jste ztratil podání. Byl to klíčový okamžik?

Určitě. V utkání byly tři klíčové momenty. První, že jsem vedl 2:0 na sety a on byl hodně zlomený. Nevyužil jsem to. Zbytečně jsem třetí set ztratil, když jsem si prohrál svůj servis. Další klíčový moment za stavu 3:1 v pátém, kdy jsem ho brejkl a kdyby…To je to kdyby. (naštvaně) Kdybych si podržel servis na 4:1, utekl mu na tři gamy, tak si myslím, že bych vyhrál. Ale bohužel jsem to nezvládl. Pak přišla ještě jedna šance, za stavu 4:3 jsem měl třikrát výhodu při jeho servisu. Podával bych do zápasu. Hrála se výměna, kterou jsem mohl vyhrát, ale zkazil jsem to. A za to jsem pykal.

Odborníci chválili vaše agresivní údery. Zdálo se, že hrajete s extrémním rizikem. Byl to záměr?

Diktoval jsem tempo hry, ale že bych hrál s extrémní rizikem, to bych neřekl. Hrál jsem rychle, snažil jsem se tlačit. Věděl jsem, že pokud chci takového hráče rozstřílet, tak to nemůžu hrát doprostřed kurtu nebo dva metry od lajny. Musíte mířit přesněji, takže jsem se snažil hrát agresivně k lajnám. Prostě to je moje hra – agresivní.

Překvapil vás něčím Ferrero?

Trošku mě překvapil tím, že docela dobře podával, a že na trávě měl lepší bekhend.

Ve druhém kole byste narazil na přijatelnéhoMüllera. Mrzí vás ta prohra při pohledu na turnajového pavouka o to víc?

Určitě mě to mrzí strašně. Měl jsem po zápase slzy v očích. Tahle prohra bude ve mně hodně dlouho bolet. A nejen proto, že ve druhém kole byl příznivý los, ale měl jsem na lopatě bývalou světovou jedničku. Neříkám, že se to někdy nemůže podařit. Může, ale byla velká šance porazit velkého hráče na velkém turnaji. Mrzí mě to už za ty lidi, kteří se dívali v televizi a fandili mi. Hlavně rodina a blízcí, kteří to prožívali se mnou. Já jsem je částečně trošku zklamal, že jsem to nedotáhl. Sám na sebe jsem byl strašně moc naštvanej. Ten zápas mi bude hodně dlouho ležet v hlavě.

Věděl jste, že váš zápas vysílá Česká televize?

Asi hodinu před zápasem mi psal kamarád, že budou dávat mě. To mě hodně překvapilo, protože ve stejnou dobu hrál i Radek Štěpánek. Nečekal jsem, že mému zápasu dají přednost. Asi to hodně lidí vidělo, a jsem rád, že jsem předvedl dobrý výkon. Jen jsem to nedotáhl.

Současně hrál vedle vás na centr kurtu domácí miláček Henman. Diváci byli pořádně slyšet. Nerušilo vás to?

Byl tam strašný kravál. Nechci si na to stěžovat, ale když to bylo 5:5 v pátém setu a měl jsem za stavu 0:15 druhé podání a ve chvíli, kdy jsem servíroval, proměnil Henman mečbol, lidi tak zařvali, že jsem se normálně lekl a dal dvojchybu. To byl takový řev v celém areálu, že mě to vyvedlo z koncentrace a klíčový gam jsem prohrál. Nevymlouvám se, byl to jen jeden míček, ale vyvedlo mě to z koncentrace.

Dal jste si pak populární jahody?

Jasně, že jahody byly. (úsměv) Každý den po obědě jsem si je dával.