„Před domácím publikem taková prohra zamrzí daleko víc. Bylo by lepší prohrát o deset než na sedmičky," prohlásila zklamaná litovelská spojka Jan Šmíd. Příští týden se Tatran utká v sérii o záchranu v extralize s Přerovem.

„Hlavně to nesmíme podcenit. Musíme se pokusit je porazit co nejvyšším rozdílem," burcuje svým tým Šmíd, který se v posledních zápasech zařadil mezi elitní střelce.

Jak byste zhodnotil poslední zápas série, který po remíze 21:21 rozhodovaly až sedmičky?

Hodnotí se to strašně špatně. Když jsme srovnali na 20:20, tak jsme nebyli schopní v podstatě dát deset minut gól. Pak se nám to povedlo, ale dostali jsme gól, stejně jako v předchozích zápasech, v poslední minutě, v posledních dvaceti vteřinách.

Prohrát v domácí hale, navíc před bouřlivou kulisou, takovým způsobem je dvakrát víc kruté, že?

Zamrzí to ještě daleko víc. Lidi byli úžasní, fandili celý zápas, hnali nás dopředu. Pak prohrát na sedmičky… Bylo by lepší prohrát o deset než na sedmičky.

Zlín všechny tři zápasy vyhrál naprosto těsným způsobem. Celou sérii jste tedy ztratili v koncovkách utkání?

Dá se říct, že těmi koncovkami jsme to prohráli. Ještě hrálo roli, že jsme si vždycky soupeře nechali utéct a pak nás to dohánění stálo strašně moc sil. Měli víc štěstí.

Ukázalo se, že Zlín má s extraligou trochu víc zkušeností a to mohlo hrát roli?

Možná jsou to zkušenosti, já bych to přirovnal k tomu, že měli prostě víc štěstí, což se ukázalo třeba v těch sedmičkách. Asi jsou zkušenější, protože ve třech zápasech to dvakrát dotáhli na remízu a jednou do vítězného konce.

V celé sérii jste byl střeleckým tahounem Tatranu, ve čtyřech zápasech jste dal 24 branek. Načasoval jste formu na rozhodující fázi sezony?

Já jsem se cítil dobře, dostal jsem proti Zlínu šanci a zadařilo se mi. Ale je to v podstatě k ničemu, když teď jsem na sedmičce nedal.

Zlín se v extralize zachránil, vy zatím ne. Teď vás čeká série proti Přerovu, jak bude těžké se zkoncentrovat za soupeře, který za celou sezonu všechny zápasy prohrál?

Hlavně soupeře nesmíme podcenit a jít do toho naplno, tak jak každý zápas se Zlínem. Přerov nebude odevzdaný a my musíme ukázat hlavně domácím fanouškům, že na to máme a že chceme extraligu hrát a pokusit se je porazit co největším rozdílem. Ukázat Přerovu, že my tam patříme a chceme to hrát daleko víc než oni.

Do série o záchranu jste sezonu nechtěli nechat dojít. Budete se muset chvíli dostávat z toho zklamání?

Já doufám, že to do středy nebo čtvrtka nějak přejde a co nejdřív se začneme koncentrovat na Přerov, který hlavně nesmíme podcenit. Prostě musíme hrát to, co jsme tady předváděli se Zlínem čtyři zápasy a soustředit se s maximálním nasazením. Nesmíme si říkat, že Přerov porazíme, že už je to jasné a že už jsme zachránění. Nejsme.