Pořadatelé pro závodníky připravili řadu novinek. Změní se trasy všech tří úseků.

„Běh se bude více odehrávat v lese. Je to změna k lepšímu. Ti, co si novou trasu vyzkoušeli, tak si ji pochvalovali. Trať bude víc techničtější, bude to víc klouzat. Celkový čas se asi o tři minuty prodlouží,“ řekl Petr Čamek z organizačního výboru.

Cyklistická pasáž bude stejně dlouhá, ale bude víc technická.

„Na změny máme zatím pozitivní ohlasy,“ konstatoval Petr Čamek.

Velké změny se týkají i vodácké části závodu.

„Ze všech tří úseků byla vodácká část nejjednodušší. Závod jsme o deset minut prodloužili. Navíc pro diváky je tato trať dostupnější,“ poznamenal Petr Čamek.

S rekordy od nuly

Změny však zpomalí časy a v žádném případě tak nebude ohrožen traťový rekord.

„Ale třeba se tyto trasy ustálí, a tak s traťovými rekordy začneme od nuly,“ připustil Petr Čamek.
Pro řadu běžců a bikerů je důležitá informace, kolik brodů přes Moravu budou muset zdolávat.

„Běžci budou zdolávat na pátém kilometru brod, který ale není nijak náročný. Bikery čeká jeden hlavní, kde je vody po kolena a cílový. Vodu sledujeme každý den a klesá,“ má Petr Čamek příznivé zprávy pro neplavce nebo závodníky nižších postav.

Na startu Škarnitzel či Slepica

Na start se opět postaví řada špičkových sportovců v čele s bikerem Janem Škarnitzelem nebo vodáky Karlem Slepicou, Filipem Hricem nebo Kamilem Mrůzkem.

Šance pro jednotlivce

Mimo tříčlenných štafet budou letos poprvé startovat i jednotlivci.

„Dlouhá léta jsme byli pod tlakem, abychom oficiálně umožnili start jednotlivcům, kteří chtějí Bobra zvládnout na vlastní triko. Několikrát už se v minulosti stalo, že první člen štafety, tedy běžec, pokračoval v dalších dvou disciplínách až do cíle, vždy to ale bylo bez našeho vědomí a tak trochu na zapřenou. V letošním roce jsme se ale rozhodli, že desítce jedinců umožníme i zcela oficiální závod jednotlivců. Deset statečných se v běhu horském kole a na vodě utká o titul Trek Bobr Man 2017. Pro všechny další zájemce ale mám špatnou zprávu, po číslech se velmi rychle zaprášilo a startovní listina je tedy zcela naplněna,” uvedl Čamek.

Na start se tak postaví deset individuálních závodníků a přes dvě stovky tříčlenných štafet. Běžci budou zdolávat patnáctikilometrový kros, cyklisté se můžou těšit na dvacet pět kilometrů v terénu Litovelského Pomoraví a vodáci si odjedou svých šest kilometrů na vodě.

O víkendu se očekávají dešťové přeháňky. „Jaké bude počasí, je nám jedno. Je to extrémní závod a čím víc bahna, tím to bude větší extrém,“ dodal Petr Čamek.