Série mezi Prostějovem a Šternberkem je již téměř tradičním duelem na úvod play-off. Nic jiného než třízápasová snadná záležitost prostějovského suveréna se neočekává.

„Play-off je vždy vrcholem sezony a my se na něj připravujeme už dva týdny. Přesto otázka v tomto měření sil nezní, kdo postoupí dál, ale jak obstojí Šternberk. Anebo ještě jinak: 'nepodělají' se šternberská děvčata ze soupeře, který má pravděpodobně nejsilnější tým ve své historii?" uvažuje kouč Sokola Martin Hroch, jenž však zároveň věří, že odpověď zní ne.

„Družstvo Prostějova složené ze zkušených zahraničních hráček, doplněné o špičkové české volejbalistky a ještě vyšperkované Kubánkou Simonovou je opravdu tvrdý oříšek. Ale i naše hráčky už během sezony předvedly, že se dokáží vyrovnat s překážkami, které jim tento soutěžní ročník postavil," poznamenal Hroch.

Sokol však do play-off nevstupuje v ideální pohodě.

„Poslední tréninkový týden náš tým strávil spíše léčením bolístek než s volejbalovým míčem. Bohužel v sérii nebudeme moci počítat se zraněnou Jurčíkovou, ale jsem přesvědčen, že mladé hráčky ukáží své odhodlání se prosadit. Samozřejmě se budeme moci opřít o hráčky, které během nadstavbové části prokázaly výkonnostní vzestup a které budou dirigované zkušenou Eliškou Ticháčkovou," poznamenal Hroch.

Ten věří, že se jeho tým předvede především na domácí palubovce.

„Přijďte nás podpořit a uvidíte, že i my umíme kousat," zve fanoušky už na příští středu Hroch.

Čada: Pozor na podcenění

Prostějovské volejbalistky nemohou mít jiný cíl než sedmý extraligový titul.

„Před nedávnem jsem řekl, že si hodně cením našeho dlouhodobého potvrzování role favorizovaného celku bez jakýchkoliv fatálních výpadků. Teď je čas tuhle skutečnost znovu potvrdit přímo na hřišti," řekl pro klubový web lodivod Agelek Miroslav Čada.

Zkušený trenér však nepodceňuje ani sílu protivníka.

„Šternberk rozhodně nemůžeme brát jako slabého či lehkého soupeře, byť před sezonou dost omladil kádr a v dlouhodobé fázi obsadil až osmé místo. Přesto má ve svém středu některé zkušenější opory, během roku se postupně zlepšoval a dokáže hrát velice solidně. Takže pozor na jakékoliv podcenění. Do všech vzájemných soubojů musíme jít plně koncentrovaní a naplno," zdůraznil Čada.

Olomouc vs. Frýdek: nic snadného

Olomoucké volejbalistky neprožívají úspěšnou sezonu. V play-off se ale budou snažit, aby alespoň závěr byl vydařený.

Jenže ve čtvrtfinále se vysokoškolačkám postaví silný Frýdek-Místek, se kterým v základní části oba vzájemné duely prohrály 0:3.

To, že Olomouc není v sérii s Frýdkem-Místkem favoritem, si uvědomuje i trenér univerzity Jiří Teplý.

„Musíme se hodně snažit, abychom prošli do semifinále, což je náš cíl pro první fázi play-off. Dopředu to samozřejmě i přes naše určité oslabení nevzdáváme a uděláme vše pro to, abychom uspěli," říká zkušený kouč.

Jeho tým však tentokrát čeká skutečně zdatný protivník.

„Soupeř je velmi kvalitní, což prokázal i dvěma posledními výhrami nad pražským Olympem a vůbec svými výkony v celé nadstavbové části. Má vyrovnaný kádr posílený zahraničními hráčkami, který už si dokázal sednout. Nečeká nás vážně nic snadného," okomentoval Teplý čtvrtfinálového soupeře.

Program čtvrtfinále:

20. března, 17.00: Prostějov – Šternberk

21. března, 17.00: Prostějov – Šternberk, Frýdek-Místek – Olomouc

22. března, 18.00: Frýdek-Místek – Olomouc

25. března, 17.00: Šternberk – Prostějov, Olomouc – Frýdek-Místek

26. března: 17.00: Šternberk – Prostějov, Olomouc – Frýdek-Místek (případné čtvrté zápasy)

28. března, 17.00: Prostějov – Šternberk, Frýdek-Místek – Olomouc (případné páté zápasy)