Plavecký kemp zaměřený především na techniku se v Česku koná vůbec poprvé a organizátoři našli zázemí v Aplikačním centru BALUO Univerzity Palackého v Olomouci.

K dispozici mají nejen nejmodernější testovací bazén v republice o délce pětadvacet metrů včetně kamerového systému, ale také špičkově vybavenou posilovnu, tělocvičnu a diagnostické centrum.

„Většina plaveckých kempů se zaměřuje na kondiční plavání, my jsme ale chtěli, aby v rámci velmi náročné přípravy bylo naše soustředění zpestřením. Jsou s námi nejlepší čeští plavci a taky hvězda světového plavání Inge de Bruijn. Důraz klademe na techniku," řekl hlavní organizátor kempu Martin Hudec.

Inge de BruijnZdroj: Archiv Plaveckého kempu Olomouc/Martin Hudec

Inge de Bruijn. Autor: Archiv Plaveckého kempu Olomouc/Martin Hudec

Několik mistrů a mistryň

Podotkl, že sportovci tak během pěti dnů získají informace, na které v rámci běžné přípravy není čas.

„Detailně se zaměřujeme na zlepšení kvality plaveckých způsobů, nechybí ani teoretické přednášky od lidí, kteří mají za sebou výsledky."

S cennými zkušenostmi za dětmi přijela i hvězda světového plaveckého sportu, čtyřnásobná olympijská vítězka a osminásobná olympijská medailistka Inge de Bruijn z Holandska.

„Přijela jsem jim předat své zkušenosti, i malé detaily v technice mohou zlepšit časy. Myšlenka kempu se mi moc líbí, je potřeba na sobě pracovat," řekla olympionička.

V Olomouci se na plaveckém soustředění sešlo devětadvacet dětí ve věku 12 až 17 let. A nejsou to žádní začátečníci.

„Třetina plavců už má medaile z mistrovství republiky, máme tady několik mistrů a mistryň i těch několikanásobných. Ovšem olympijská medaile z plavání zatím České republice chybí, tak možná tady pomůžeme někomu, kdo ji později získá," řekl Martin Hudec a spoluorganizátor a trenér australských a novozélandských plavců Tomáš Fronek dodal: „Myslím si, že šance získat medaili určitě je, jen musíme zjistit, proč se to ještě nepodařilo. Kemp je fantastický, nic podobného tady ještě nebylo. Plavci si odnesou velké zkušenosti," přidal ještě.

"Je tady dobře"

Každý den na děti čeká několik hodin plavání, strečink, přednášky a den startuje v 7 hodin ráno.

Ze Žatce do Olomouce přijela čtrnáctiletá Marie Hnízdilová.

„Během roku mi trenéři říkají různé věci, ale mám stále jen jeden úhel pohledu a tak mě zajímají názory ostatních. Taky si myslím, že tady je hodně přednášek, které mi něco dají. Na kemp jsem se těšila," svěřila se desetinásobná mistryně republiky ve znakových disciplínách a česká juniorská reprezentantka. Užila si i setkání se star světového plavání.

„Setkání s Inge de Bruijn je něco úžasného, ještě nikdy jsem se s nikým takhle velkým nesetkala, jsem z toho nadšená," usmála se dívka.

Mezi téměř třicítkou dětí nechyběl ani znojemský sportovec, patnáctiletý Adam Hlobeň. I on je několikanásobným mistrem republiky.

„Jsem tady kvůli technice, která je potřeba a když chcete něco dokázat, tak ji potřebujete stále zlepšovat. Máme přednášky, semináře, cvičíme techniku. Je tady dobře," řekl Adam Hlobeň a prozradil, že ani o prázdninách si od plavání neodpočine.

„Jaký je můj cíl? Jednou se dostat na olympiádu," řekl odhodlaně.