A možná také v Olomouci, kam by chtělo vedení BK Olomoucko směřovat některé duely. V říjnu startuje sezona a management nového oddílu má plné ruce práce.

„Vytváříme nový tým. Chtěli bychom, aby byl konkurenceschopný. Budeme se snažit hrát minimálně play-off,“ prozrazuje k ambicím BK Olomoucko sportovní ředitel Michal Pekárek, který je také šéfem prvoligového BK Olomouc.

Nový klub Basketbal Olomoucko zachrání nejvyšší soutěž v Prostějově, který měl finanční problémy. Jaká je vize tohoto projektu?
Určitě to má souvislost. Pro Prostějov, a dá se říct, že pro celé Olomoucko jsme chtěli zachovat vrcholový basketbal. Byla by hrozná škoda, kdyby to zmizelo. Na tuto úroveň by se basketbal do regionu strašně těžko vracel. Jsem strašně rád, že to takhle dopadlo. Dali jsme do toho veškeré úsilí a dnes víme, že máme licenci, že můžeme pokračovat a hrát nejvyšší soutěž pod názvem BK Olomoucko.

Jako sportovní ředitel teď máte s novým klubem zřejmě hodně práce, že?
Ano, celé léto jsme na tom s trenérem Predragem Benáčkem pracovali. Vytváříme nový tým. Chtěli bychom, aby byl konkurenceschopný. Budeme se snažit hrát minimálně play-off. To je cíl na další sezonu. Postupně chceme kádr doplnit především o kvalitní české hráče.

Nyní už nebylo tolik domácích posil k dispozici?
Ti lepší hráči jsou nějakým způsobem rozebraní. Něco se nám podařilo, chceme pracovat i s mladými hráči, které v mužstvu budeme mít. Ale musíme jít bohužel také tou cestou více cizinců, to úplně nebyl náš původní záměr, ale situace nás k tomu nějakým způsobem donutila.

V jaké fázi je nyní soupiska celku z Olomoucka?
Už je nějakých osmdesát procent hotová. Nezačali jsme s tím teď, pracovali jsme na tom celou dobu. Prakticky je kádr poskládaný, doplníme jednoho dva hráče a je to hotové.

Co vaše další cíle kromě zmíněných vyřazovacích bojů?
Ano, chceme se porvat o play-off, abychom tam prostě byli. Chceme hrát atraktivní basketbal, dělat to pro lidi. Jak v Prostějově, tak v Olomouci, kde bychom chtěli odehrát zhruba tři až pět zápasů. Doufám, že to bude hrou i doprovodným programem pro diváky zajímavé, aby si na basket znovu našli cestu a zaplnili jsme halu.

Utkání v Olomouci by měla hostit Čajkaréna? Jaká kritéria musí hala splnit?
Určitě jsou tam nějaké technické požadavky. Příští týden přijede do Olomouce zástupce České basketbalové federace a podívá se na tu halu. Zjistíme, co je třeba doplnit nebo udělat pro to, aby se tam zápasy nejvyšší soutěže mohly odehrát. Budeme pracovat na tom, aby olomoučtí fanoušci ten nejlepší basketbal opět mohli navštívit.

V minulé sezoně v Olomouci hrály druhou nejvyšší soutěž dva kluby. Propojí se s novým oddílem basketbal v regionu?
S mým klubem Basketbal Olomouc budeme spolupracovat na hráčské bázi. Mladší hráči z Olomoucka budou hrát u nás, aby se rozehráli v národní lize. Naopak Olomouc bude pouštět ty, kteří na to budou mít, do nejvyšší soutěže. V tom vidím velký přínos pro celý Olomoucký kraj. Pro mladé kluky je to velká šance a příležitost nakouknout do Kooperativa NBL.

Předsedou BK Olomoucko je Dušan Tomajko, bývalý děkan fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého. Budete nový klub spolupracovat i s druhým prvoligistou, univerzitním SK UP Olomouc?
To ne, nezamýšlíme, že bychom to propojovali s SK UP Olomouc.

Loni jste jako trenér vedl BK Olomouc, nyní jste sportovním ředitelem v Prostějově. Jak to bude u vás dál?
Do Olomouce jsem angažoval trenéra Željka Živkoviče. Předtím trénoval dívky Prostějova, před pár lety vedl dorostence a také chlapy ve Zlíně. Už je tady delší dobu.