„Sledoval jsem to celý den. Byl jsem strašně nervózní. Když s tím člověkem trénujete dvakrát každý den, tak mu přejete, aby to dotáhl tam, kam má. Strašně jsem to prožíval, je to pohádka. Je to nepopsatelné, že vybojoval dokonce zlato. Všechno se sešlo, Lukáš na to měl," nadšeně vyprávěl David Klammert a varoval: „V jeho váhové kategorii bylo tolik borců, kteří mohli jít za medailí. Bylo to strašně vyrovnané, ale Lukáš byl ten den nejlepší," věděl dobře mladík, který se judu věnuje patnáct let a dva roky se připravuje v tréninkové skupině Petra Laciny, kouč Lukáše Krpálka.

Nápor na psychiku při sledování jeho vzoru a kamaráda v televizním přenosu byl pro něj až nečekaný. „Bylo to šílené, nikdy v životě jsem nic takhle přes televizi neprožíval. Byl jsem v Kroměříži, řval jsem a burácel. Sledovalo se to i v Praze Na Folimance, kde trénujeme. Myslím, že tam bylo strašně moc lidí z klubu," prozradil Klammert.

Hned na úvod turnaje měl totiž olympijský vítěz namále, když prohrával s Portugalcem Fonsecou. Převaha rodáka z Jihlavy se ale projevila, český borec skóroval waza-ari a zvítězil. „Největší nervy byl asi hned ten první zápas, kde byl Lukáš celou dobu lepší, ale pak zaspal jednu techniku a prohrával na juko. Musel skórovat, naštěstí se to povedlo. Bylo vidět, že Portugalci hrozně docházejí síly, tak jsem říkal: Lukáši, pojď, pojď. Podařilo se to a rozjel se do celého turnaje," prohlásil judista, kterého vedl v Olomouci trenér Jiří Štěpán.

Rozhodující aspekt pro úspěch Krpálka v nabité konkurenci olympijského turnaje spatřuje Klammert v jeho neúnavnosti. „Oproti ostatním má fyzický fond úplně někde jinde. Skoro každý zápas šel až do konce a šlo vidět, že v závěru má vždy převahu. Pět zápasů v jeden den je hodně a lidem síly dochází. Ale Krpoš je i v tom pátém zápase parádně připravený a je schopný soupeře semlít přes kondici i v tom posledním souboji. To je jeho největší síla," uvažoval talentovaný sportovec.

ČTYŘI VERSUS KRPÁLEK, ZÁTĚŽ BYLA NEREÁLNÁ

Krpálek se ale v posledních letech vypracoval v komplexního bojovníka. „Udělal v technice obrovský pokrok. I po technické stránce je nyní parádně vybavený. Na Folimance jsme se připravovali na soupeře. Já jsem třeba představoval menší silové typy, další judista zase nahrával jiné protivníky. Hodně jsme se na olympiádu chystali," potvrdil David Klammert.

Ten se proti Krpálkovi střídal v rychlém sledu se třemi dalšími kolegy. „Měli jsme třítýdenní blok a na dopoledním tréninku jsme byli čtyři a střídali jsme se na něj, aby měl větší zátěž. Odpoledne už jsme trénovali všichni, ale dopoledne, to bylo věnované Lukášovi, hráli jsme mu soupeře," promluvil o přípravě ve smrtícím tempu, souboj se čtyřmi protivníky ale právě olympijský šampion vydržel. „Je to nepředstavitelná zátěž. Do teď nechápu, jak to Lukáš mohl zvládat. Často se soupeři takto nahrávají, ale on vydrží šílené dávky a bylo nepopsatelné trénovat s takovým člověkem," promluvil o výjimečnosti svého klubového kolegy David Klammert.

Olympijský vítěz se nyní ocitne v kolotoči gratulací, oslav a různých povinností. „Psali jsme mu, ale má toho určitě hodně. Nevím, jak to oslavil první den, protože judista je sice v euforii a chce si to užít, ale předtím je celý den v hale a nejí. Pět zápasů je strašně moc, sil pak moc není. Ale teď bude na oslavy prostor a hlavně potom doma, až ukáže medaili ženě a synovi," řekl zápasník původem z Kroměříže, jenž bude také vyhlížet návrat zlatého medailisty do České republiky. „Těším se moc. Každý člověk má radost, když sportovec udělá zlato na olympiádě. A když je to váš kamarád, tak je to nádherné," řekl judista zápolící ve váhové kategorii do 90 kg. Tréninkové souboje s Lukášem Krpálkem pro něj teď budou možná ještě větší zkouškou, hvězda sportu v kimonech už nebude shazovat pod
100 kilogramů, naopak bude nabírat do neomezené třídy. „Určitě si dá měsíc dva pauzu, aby si odpočinul. Pak se asi zavře do posilovny a bude nabírat kila svaloviny, aby byl do plusky zase výborný. Už to bude horší a horší prát se s ním," usmíval se Klammert a na závěr dodal: „Bavit se a trénovat s takovou osobností je určitě motivace, že to jde někam dotáhnout. Pro všechny sportovce je Lukáš modla, hokejisté mají Jágra a my máme Krpálka. Je pro nás obrovský vzor."