V jeho věkové kategorii 75+ měl velkou konkurenci v podobě olympijského vítěze z Mexika Christophera Hoehneho. Tento bývalý chodec NDR zvítězil i v Dánsku, když dvacet kilometrů zvládl za 2:16:55 hod.

Václav Dostalík dosáhl pouze na "bramborovou" medaili.

V této věkové kategorii ještě startovali další čeští chodci Vladimír Kánský a Zdeněk Gonsiorovský a spolu s Václavem Dostalíkem jako jediné národní tříčlenné družstvo v této kategorii měli naději na zlaté medaile za předpokladu, že všichni tři chodci dokončí závod. Všechno se vyvíjelo dobře.

Cyklisté na závodu Czech Cycling Tour absolvovali úvodní týmovou časovku v okolí Uničova. vítězný český tým Elkov Author
Česká tour odstartovala z Uničova. Cyklisté teď vyrážejí do kopců

Vladimír Kánský skončil na druhém místě časem 2:22:47 hod., Václav Dostalík došel na čtvrtém místě. Smolný závod se smutným koncem čekal na třetího Zdeňka Gonsiorovského.

Krátce před cílem asi na 18. km za deště na kluzké silnici upadl a zranil se na obličeji. Zakrvácený obličej ho však neodradil na dokončení závodu a pokračoval dál. To však vadilo rozhodčím na trati a českého chodce ze závodu odvolali. 

JAROSLAV POLÁK