K zisku bronzových medailí, které nakonec bral maďarský pár, jim scházely pouhé tři vteřiny. Zlaté medaile pak vybojovali italští skifaři o více než dvě vteřiny.

Z Česka odjela pouze malá výprava tří posádek. Ani jedna se rozhodně na šampionátu neztratila, ale právě napůl olomoucký dvojskif zaznamenal letos nejlepší juniorský výsledek.

„Myslím si, že je to úžasný výkon na to, že jsme na mistrovství světa startovali poprvé, a jsem za to strašně rád. Byl to asi zatím nejlepší závod v mém životě," řekl Eduard Bezděk zpravodaji Českého rozhlasu.

Sám průběh závodu rozhodně nebyl od startu jednoznačný, česká posádka se na klasické dvoukilometrové trati v průběhu finále postupně prokousávala z šestého místa.

Nakonec zůstala pouhé tři vteřiny od bronzové medaile. I přesto byli oba závodníci s tímto výsledkem velmi spokojeni, na soutěži takového rozsahu startovali vůbec poprvé.

Dvojskif poukázal na svůj potenciál již v červnu na Mistrovství Evropy juniorů, které se konalo na domácí půdě v Račicích. Naše posádka zde vybojovala stříbrné medaile. Zásluhou Eduarda Bezděka si Veslařský klub Olomouc připsal velmi pěkné finálové umístění po dlouhých 16 letech, naposledy získal Patrik Garaj stříbro na osmě juniorů ve Španělsku. (spo)