Pikantní utkání zejména pro čtyři letní posily Olomouce právě z kádru Frýdku-Místku zahájili trochu překvapivě o něco lépe hosté, kteří prakticky neustále vedli až do stavu 8:9. Po sérii servisů domácí Veroniky Závodné to však následně bylo 15:9 a univerzita už sadu dovedla bez větších potíží do vítězného konce.

Druhé dějství mělo dlouho zcela opačný průběh. Byly to naopak vysokoškolačky, které až do stavu 13:10 vyhrávaly, aby to následně po šňůře podání frýdecké Štrbové bylo rázem 13:16. Olomoučanky sice srovnaly krok, jenže za stavu 20:22 měly hodně namále.

Chorvatka Dumančićová ale třemi servisy v řadě připravila pro svůj tým setbol, a ten jej na druhý pokus využil. A když ve třetí části duelu otočily Hanačky ze 7:9 na 12:9 a následně při podání Michalíkové zvýšily z 14:11 na 20:11, bylo o osudu zápasu rozhodnuto.

„Chválím tým za bojovnost, kromě třetího setu jsme tu neudělali ostudu, ale musíme stále pracovat na nedostatcích. Družstvo není sehrané. Pořád děláme hodně chyb v obraně, na bloku a na síti. Zatím střídáme nahrávačky, ale už mám jasno o postu jedničky pro další utkání," řekl trenér Frýdku-Místku Leopold Tůma.

„Uspali jsme se vcelku lehce vyhraným prvním setem. Soupeř dobře servíroval a bránil a na nás přišla ve druhé sadě trochu křeč. Prostřední set byl z naší strany nejhorší, problémy jsme měli ještě na začátku toho třetího, ale postupně jsme se uklidnili. Důležité je, že jsme to po náročné pohárové cestě do Německa zvládli. Díky třísetovému vítězství jsme i pošetřili síly a navíc mohla do hry jít celá lavička včetně čtrnáctileté Orvošové, pro kterou to byla extraligová premiéra," hodnotil olomoucký kouč Jiří Teplý.

S Frýdkem-Místkem se vysokoškolačky utkají již v úterý a znovu ve své univerzitní hale. Úvodní utkání čtvrtfinále Českého poháru volejbalistek začne opět v 17 hodin.

VK UP Olomouc – TJ Sokol NIBE Frýdek-Místek 3:0 (19, 23, 17)

Rozhodčí: Bohačík, Vachutka. Čas: 79 minut. Diváků: 250.

Olomouc: Dudová, Košická, Dumančićová, Kubová, Dedíková, V. Závodná, libero: Hronová. Střídaly: Orvošová, Nováková, Michalíková, Sochorcová.

Frýdek-Místek: Holišová, Bulinová, Pavelková, Štrbová, Mitregaová, Kavková, libero: Radivojevičová. Střídaly: K. Závodná, K. Vašinová, Uhrová, I. Vašinová. (spo)