Neustále posilující Šelmy z Brna, jejichž řady nedávno vyztužila exolomoucká blokařka Milada Bergrová, v Olomouci příliš nekousaly. Vysokoškolačky potvrdily svou dosavadní ligovou suverenitu a zvítězily bez ztráty setu.

V olomoucké hale se sice v týmu hostí nepředstavila čtyřnásobná nejlepší česká volejbalistka a někdejší dlouholetá opora Hanaček Milada Bergrová (za svobodna Spalová), která se po pauze vrátila na ligové palubovky, přesto se soupiska Šelem hemžila atraktivními volejbalovými jmény.

SK Sigma - FC Slovácko1:0
Sigma zahodila penaltu, ale po boji Slovácko zdolala

To samé se ale dá říct i o domácím celku, jenž se po úvodní přestřelce (2:0, 3:5) začal rychle bodově vzdalovat (12:9, 15:10), do koncovky si vytvořil pohodlný náskok (21:13), a přestože za stavu 24:15 neproměnil tři setboly, nakonec bezpečně zvítězil 25:18.

Druhé dějství už bylo jednoznačnou záležitostí domácího lídra tabulky. Ten brzy vyhrával 6:3 a 9:4, hosty ještě jednou pustil na dostřel tří bodů (10:7), avšak druhou polovinu sady zvládl ve velkém stylu a tentokrát proměnil hned svůj první setbol - 25:15.

Třetí část duelu byla opět zpočátku vyrovnanější (4:2, 4:5), po olomouckém trháku na 13:9 však měl domácí celek znovu navrch. V koncovce ještě přišla jedna drobná komplikace (20:13, 20:17), po ní už ale univerzita dohrála zápas do vítězného konce. Hanačky ovládly třetí sadu 25:20 a celé utkání bez ztráty setu.

Nejbližším soutěžním utkáním Olomouce bude ve čtvrtek od 17 hodin další těžká domácí prověrka proti v extraligové tabulce druhé Dukle Liberec.

VK UP Olomouc - VK Brno 3:0 (18, 15, 20)

Rozhodčí: Nedbálek, Ištvanech. Čas: 66 minut. Diváků: 500.
Olomouc: Kubínová, Košická, Trnková, Orvošová, Kossányiová, Sokolová, libero Kovářová.
VK Brno: Boulová, A. Pospíšilová, Janečková, Kuželová, Matuszková, Beránková, libero Chlumská. Střídala: P. Pospíšilová.


ŠTERNBERK POD JEŠTĚDEM NEUSPĚL

Doslova epidemie zranění způsobila to, že se Šternberk vydal na dlouhou cestu do Liberce s pouhými šesti hráčkami do pole plus jedním liberem. Proti aktuálně druhému nejlepšímu celku na tuzemské scéně to objektivně nemohlo stačit, přesto se Sokol alespoň zpočátku pokoušel o sportovní zázrak.

Dukla možná pod vlivem uspokojení po postupu na evropské scéně přes ruský Saratov úvod duelu nezvládla a rychle prohrávala 2:7 a ještě 7:11. Vzápětí však přišla jedenáctibodová smršť favorita, ze stavu 18:11 už se Sokol nevzpamatoval a prohrál o sedm bodů.

Ve druhém dějství nedal favorit oslabenému devátému celku tabulky sebemenší šanci, rychle vyhrával 5:0 a 13:4 a Moravanky byly nakonec ještě rády za dvanáct uhraných výměn.

Zato ve třetím setu opět Šternberanky ukázaly charakter; přestože ztrácely 4:10 a 14:20, v závěru přinutily domácí lavičku k výběru obou oddechových časů a nakonec zaznamenaly přijatelnou porážku 21:25.

„Na to, v jakém složení jsme do Liberce odcestovali, jsme to odehráli ještě se ctí. Je pravda, že s takovým utkáním nelze z pohledu trenéra moc co dělat, když není možné střídat a oddechové časy jsou také spíše symbolické. Přesto jsme měli velmi dobrý začátek, zaskočili jsme soupeře velmi dobrým servisem, a kdybychom vydrželi aspoň do konce setu, třeba to mohlo být alespoň 1:3,“ konstatoval kouč Sokolek Vladimír Sirvoň.

Ve čtvrtek čeká šternberské volejbalistky utkání o zachování naděje na vyhnutí se bojům o záchranu. Předposlední Sokol se od 18 hodin představí na palubovce poslední Ostravy.

VK Dukla Liberec - TJ Sokol Šternberk 3:0 (18, 12, 21)

Rozhodčí: Němeček, Dušek. Čas: 63 minut. Diváků: 250.
Liberec: Kopecká, Mikšíková, Kohoutová, Pištěláková, Šotkovská, Candráková, libero Dostálová. Střídaly: Holubcová, Kolářová.
Šternberk: Zemánková, Dedíková, Kneiflová, Kotlabová, Oborná, Dias Godoiová, libero Kaňková.