Souboje Olympu a Olomouce bývají obvykle dlouhé a dramatické a nejinak zpočátku vypadalo i poslední utkání dlouhodobé části extraligy, v němž šlo domácím o udržení umístění v horní čtyřce před nadstavbou a Hanačkám o šanci na posun na druhou příčku. Těsné vedení se v prvním setu dlouho přelévalo ze strany na stranu, o něco lépe na tom byly před koncovkou Pražanky (13:10, 17:15). Pak však nastoupily vysokoškolačky, vypracovaly si dostatečný náskok 24:19, který také přetavily v zisk sady.

Sebedůvěrou hráček Olympu to viditelně otřáslo a jejich ztráta ve druhé části duelu rychle narůstala (2:6, 3:8, 8:16) až ke konečnému výsledku 14:25. Až třetí dějství bylo zase dlouho vyrovnané, za stavu 15:15 však univerzita uhrála čtyři výměny v řadě a směřovala k až nečekaně rychlému vítězství. Olymp se sice nevzdal, srovnal na 20:20, od stavu 22:22 ale třikrát po sobě neuspěl a do play-off bude pronikat až z nadstavbových bojů v horší čtveřici extraligových celků. Naopak Olomouci pomohla výhra Přerova v Ostravě na druhou pozici pořadí nejvyšší domácí soutěže.

„Jsme smutní, a to hned dvakrát. Potřebovali jsme uhrát dva sety, což se nepodařilo. Hráli jsme dobře do stavu 18:17 v prvním setu a šanci jsme měli ještě i ve třetím setu. A podruhé jsem smutný z výsledku zápasu Ostravy s Přerovem. Nemůžeme ale plakat, situaci jsme si zavinili sami. Čeká nás nadstavbová část ve spodní polovině, což nám určitě herně neprospěje," litoval kouč Olympu Stanislav Mitáč.

„Jsem maximálně spokojený s výsledkem a s předvedenou hrou. Dodrželi jsme taktické pokyny, dobře jsme bránili a servírovali, navíc všechny holky hrály slušně v útoku. Olymp se zvedal ve třetím setu, ale koncovku jsme zvládli. Utkání bylo pohledné s kvalitními výměnami," řekl olomoucký lodivod Jiří Teplý.

Extraligovou nadstavbu zahájí univerzita v sobotu 6. února od 17 hodin důležitým domácím zápasem proti Ostravě, která je jen o jeden bod pozadu. Ještě předtím ji ale čeká ve čtvrtek také od pěti odpoledne semifinálová odveta Českého poháru na palubovce obhájce trofeje Prostějova. Doma vysokoškolačky podlehly tuzemskému hegemonovi 0:3 a v Prostějově tak musejí zvítězit stejným poměrem a pak ještě zvládnout dodatečný zlatý set, pokud chtějí pomýšlet na postup do finále.

PVK Olymp Praha – VK UP Olomouc 0:3 (-20, –14, –22)

Rozhodčí: Meruna, Zimmermann. Čas: 72 minut. Diváků: 250.

Olymp: Hodanová, Šimáňová, Kurková, Melicharová, Vyklická, Kalhousová, libero: Dostálová. Střídaly: Nová, Kopecká. Trenér: Stanislav Mitáč.

Olomouc: Závodná, Dudová, Košická, Dumančićová, Kubová, Dedíková, libero: Hronová. Střídala: Michalíková. Trenér: Jiří Teplý.