Olomoučanky mohly v Ostravě v případě tříbodového vítězství s předstihem slavit jistotu druhé příčky před blížícím se play-off a od začátku si za tímto cílem důsledně šly.

V úvodním dějství univerzita trpělivě budovala svůj náskok (5:8, 9:15) a nakonec zvítězila s přehledem 25:17.

Podobně zpočátku vyhlíželo i druhé dějství. Hostující celek vyhrával 8:4, 10:5 a dokonce 14:8, jenže od stavu 11:15 se na servis postavila střídající Kukučová a zvrátila skóre na 16:15 ve prospěch Ostravy. Hosté ještě jednou utekli do výraznějšího trháku (17:20), od stavu 22:22 však už bodoval pouze domácí celek a díky výhře 25:22 vyrovnal.

Třetí část zápasu připomínala tu první, pouze s tím rozdílem, že to byly tentokrát ostravské volejbalistky, které zvyšovaly svůj náskok až na 21:11.

Pak vysokoškolačky alespoň odvrátily hrozící debakl čtyřmi body v řadě, vysoké porážce 16:25 už ovšem zabránit nedokázaly.

Nápor třetího celku tabulky pokračoval i na začátku třetí sady, od stavu 7:3 ale univerzita při podání Dedíkové otočila na 7:10 a brzy vedla dokonce 16:10.

Ostrava se nevzdala, postupně vyrovnala na 20:20, jenže koncovku pro sebe přece jen urval hostující celek.

Rozhodující tiebreak přinesl klíčové chvíle už v samotném úvodu, v němž Olomoučanky odskočily na 6:1 a 7:2. Jejich soupeřky sice ještě dokázaly stáhnout ztrátu na rozdíl dvou bodů (6:8), Univerzita Palackého už si však pětisetové vítězství sebrat nenechala a v tabulce je druhá již o pět bodů právě před Ostravou.

„Začali jsme velmi dobře a koncentrovaně, jenže druhý set jsme prohráli vlastní nepozornostní. Byli jsme chvíli úplně mimo a hráli špatně, ale dostali jsme se z toho. Byla to houpačka na obě strany, bojovný zápas se divákům musel líbit. Rozhodovala jej přihrávka a servis," řekl olomoucký kouč Jiří Teplý.

„Po našem nedůrazném vstupu do prvního setu jsme zlepšili celou obranu a zatlačili Olomouc servisem. Pak jej ale zpřesnili i hosté, my se trápili na příjmu a hůř jsme útočili. Do dalších zápasů musíme jít s větším důrazem," plánuje ostravský lodivod Zdeněk Pommer.

Předposlední ligové utkání před zahájením vyřazovacích bojů odehraje univerzita před vlastním publikem ve středu 9. března, kdy od 17 hodin hostí mistrovský tým Prostějova.

TJ Ostrava – VK UP Olomouc 2:3 (-17, 22, 16, –22, –9)

Rozhodčí: Topolánek, Slezák. Čas: 118 minut. Diváků: 220.

Ostrava: Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, Součková, libero: Červenková. Střídaly: Kukučová, Kvapilová, Valková, Čuboňová, Urbanová.

Olomouc: Dudová, Košická, Dumančićová, Kubová, Dedíková, Závodná, libero: Hronová. Střídaly: Michalíková, Sochorcová, Nováková.

Hroch: Nevystoupili jsme z šedi

 I počtvrté v sezoně s pražským Olympem prohrály šternberské volejbalistky.

Samotný začátek zápasu v hale Ecce Homo byl vyrovnaný. Od stavu 5:5 už měl ale navrch favorizovaný celek Olympu, který tak šel do prvního technického oddechového času s vedením 8:5.

Následovala bodová šňůra hostí a Pražanky po ní navýšily svůj náskok na 16:9. Domácí tým pak sice i díky střídání zlepšil výkon a pomalu svou ztrátu stahoval, nicméně už ji zcela nedohnal a první sadu ztratil poměrem 19:25.

Druhý set se zpočátku nesl v duchu zlepšeného výkonu mladých Hanaček v obraně i útoku. Sokol si dokonce vypracoval malý náskok a ujal se vedení 8:5. Po oddechovém čase však následovala série chyb na domácí straně a Olymp vyrovnal na 10:10.

Hráčky obou celků pak bojovaly o každý míč až do stavu 13:13, kdy se přestalo Šternberku dařit. Jeho pražský protivník odskočil do vedení 16:13 a ani série oddechových časů už vývoj sady nezvrátila. Bodová šňůra hostujícího družstva pokračovala a rozdíl ve skóre narůstal až na konečných 14:25.

Třetí dějství začal lépe Olymp a postupně si vypracoval vedení 8:4. Domácí hráčky sice zpřesnily hru, snížily na 9:11, jenže zlepšený výkon se jim nepodařilo udržet na delší dobu. Hosté zatlačili protivníka servisem a rozdíl ve skóre rychle narostl na 9:20. Olymp Praha dovedl do vítězného konce snadno i třetí sadu a zaslouženě nad Šternberkem zvítězil i počtvrté v sezoně stejným výsledkem 3:0.

„Naše hráčky přistoupily k utkání zodpovědně a po zásluze vyhrály. Diametrální rozdíl byl v kvalitě útoku a na servisu, což zápas rozhodlo," mínil trenér Pražanek Stanislav Mitáč.

„Bohužel jsme nevystoupili ze šedi předchozích utkání proti Olympu, na který se nám dlouhodobě nedaří. Po většinu zápasu jsme dobře bránili, ale od poloviny druhé sady se nám přestalo dařit v útoku, což určilo ráz střetnutí. V jeho první polovině utkání jsme předváděli dobrý volejbal, celkově však musím zápas hodnotit jako nepovedený," konstatoval domácí kormidelník Martin Hroch.

Ve středu 9. března se Šternberanky od 17 hodin představí na palubovce svého souseda v tabulce Frýdku-Místku a budou chtít navázat na domácí vítězství právě nad tímto soupeřem z poloviny února.

TJ Sokol Šternberk – PVK Olymp Praha 0:3 (-19, –14, –11)

Rozhodčí: Kavala, Duda. Čas: 70 minut. Diváků: 120.

Šternberk: Zatloukalová, M. Šenková, Němčíková, Borovcová, Janečková, Jurčíková, libera: Matoušková, Přibylová. Střídaly: Beránková, Kratochvílová, Š. Šenková.

Olymp: Kopecká, Hodanová, Vyklická, Nová, Melicharová, Šimáňová, libero: Dostálová. Střídaly: Komárková, Kalhousová.