Po tříbodovém vítězství v Beverenu (3:1 na sety) olomouckému celku v odvetě na domácí palubovce stačilo vyhrát dvě sady.

První set ovládl tým z Hané 25:21, jenže pak soupeřky z Belgie zabojovaly a po výsledku 25:17 srovnaly krok.

Ve třetí sadě se už začala projevovat kvalita domácího celku a olomoucký tým v jejím závěru předvedl úžasnou bodovou šňůru při podání Gabriely Orvošové. Po výsledku 25:13 bylo o postupujícím do dalšího kola evropského poháru rozhodnuto.

Ani ve zbytku utkání vedoucí tým domácí extraligy neponechal nic náhodě a před zaplněnými tribunami dotáhl zápas do vítězného konce.

V únorovém čtvrtfinále změří Olomouc síly s rumunským celkem Stiinta Bacau.

„Celou dobu jsme věřily, že když budeme hrát kvalitně, tak ty dva sety nějak dotlačíme,“ řekla Martina Michalíková chvíli poté, co na palubovce proběhly oslavy se šampusem.

„Je to pro nás svátek, takhle daleko jsem v poháru ještě nebyla,“ usmála se smečařka.

Trenér Tatranu Ivo Vávra s hráči
Přišla nadstandardní posila. Chceme ligu zachránit, hlásí trenér Tatranu

Největší úspěch za poslední roky

„Je to náš největší úspěch v pohárové Evropě od devadesátých let, kdy jsme hráli finálový turnaj Poháru mistryň,“ připomněl olomoucký trenér Jiří Teplý, podle nějž průběh odvety hodně předznamenal zvládnutý první set.

„Ten druhý pak byl hodně podobný jako v prvním utkání v Belgii. Začali jsme jej opatrněji a bez rizika hlavně na servisu, kterým jsme si přitom měli pomoct. Soupeř se chytil a naopak sám začal riskovat. Naštěstí to nevydržel, ve třetí sadě také změkl a od její poloviny už jsem věřil v postup. Ve čtvrtém setu si to už holky užívaly,“ hodnotil duel zkušený trenér.

V sobotu čeká olomoucké volejbalistky návrat do extraligy. V posledním 18. kole základní části se představí v Ostravě a budou usilovat o udržení neporazitelnosti v dlouhodobé fázi aktuálního ročníku nejvyšší domácí soutěže.

Milan Lalkovič (v modrém)
Lalkovič po první trefě: Do základu chci. Proč bych jinak hrál fotbal?

VK UP Olomouc - Asterix Avo Beveren 3:1 (21, -17, 13, 15)

Rozhodčí: Avramidis (Řec.), Jovčev (Bul.). Čas: 90 minut. Diváků: 1500.
Olomouc: Kubínová, Košická, Trnková, Orvošová, Michalíková, Strušková, libero Kovářová. Střídaly: Napolitano Šenková, Dudová, Kossányiová, Sokolová.
Beveren: Janssensová, Boonstraová, van Breeová, van Avermaetová, de Leeuwová, van Gestelová, libero Voetsová. Střídaly: Hoeyberghsová, Devosová.