Extraligový bronz a semifinále domácího poháru. S těmito sportovními výsledky je vedení oddílu olomouckých volejbalistek spokojeno.

„Sezona totiž nebyla vůbec jednoduchá," připomněl předseda oddílu Jiří Zemánek.

„Hlavně v jejím úvodu jsme se potýkali se zraněními a poklesem formy u některých hráček, do toho nás na začátku roku postihla tragédie v podobě náhlého úmrtí Aleny Honkové. Přes to vše se nám podařilo prakticky uhájit pozice z předchozího ročníku. Vybojovali jsme třetí místo, které nás opravňuje hrát v pohárové Evropě. A i když je to finančně náročné, díky dlouhodobé podpoře především Olomouckého kraje a města Olomouc i dalších partnerů, za kterou chceme poděkovat právě i takto, jsme se rozhodli do toho opět jít," řekl Zemánek.

Právě v evropských pohárech se přitom vloni vysokoškolačkám příliš nedařilo, když nejprve smolně vypadly z CEV Cupu s belgickým Charleroi a poté nestačily ve významově nižším Vyzývacím poháru na silný celek z turecké Ankary.

„I proto jsme se rozhodli, že kádr potřebujeme posílit. Zvlášť když vrcholovou sportovní kariéru ukončily Lucie Piňosová a Hana Vanžurová, kterým přejeme hodně štěstí a úspěchů v dalším osobním životě. V současné době už máme podepsané příchody čtyř nových volejbalistek a další přestupy jsou ještě rozjednané," prozradil předseda olomouckého klubu.

Trenér univerzity Jiří Teplý tak již nyní může počítat se smečařkami či univerzálkami Veronikou Mátlovou a Petrou Kojdovou a s blokařkami Gabrielou Tomášekovou a Michaelou Jurčíkovou.

„Mátlová, která se k nám vrací z Přerova, a Tomášeková, jež hrávala za Prostějov a má za sebou mateřskou dovolenou, jsou zkušené hráčky, které by určitě měly být posilami. Jurčíková a Petra Kojdová, která je mladší sestrou naší smečařky Heleny, k nám obě přestupují z Frýdku-Místku. Jsou to mladé talentované volejbalistky a u nás určitě dostanou prostor a příležitost, jak je ostatně v Olomouci dlouholetou tradicí," charakterizoval nové tváře ve svém týmu Teplý.

I s nimi by chtěl letos hanácký tým dojít v Evropě dál než vloni.

„Máme zase víc zkušeností a řadu velmi kvalitních hráček. K úplné domácí špičce, jíž je bezesporu prostějovský velkoklub, nám však ještě schází jedna výrazná osobnost. Věřím, že pokud bychom takovou hráčku angažovali, mohli bychom pomýšlet hodně vysoko. Teď je ovšem otázkou, jestli do toho finančně jít. To bude třeba ještě důkladně zvážit," nastiňuje další plány volejbalové Univerzity Palackého její předseda Jiří Zemánek.

ADAM FRITSCHER