Po vyrovnaném začátku úvodního setu se jako první do výraznějšího vedení dostaly olomoucké hráčky, které vyhrávaly 23:18 a za stavu 24:21 měly hned tři setboly. Jenže všechny zahodily a naopak Přerov díky pěti bodům v řadě získal úvodní sadu pro sebe. Olomoučanky to ale nepoložilo, ve druhém dějství vedly 20:11 a bez větších potíží vyrovnaly. Ve třetí části duelu vyhrávala Univerzita Palackého při podání Nachmilnerové dokonce 14:1 a pak 17:3, v koncovce sice trochu polevila, ale i tak dovolila hostům uhrát jen dvanáct míčů.

Zápas se definitivně lámal ve čtvrtém setu, v němž nejprve vysokoškolačky vedly 10:2 a 15:10, aby vzápětí prohrávaly 16:18. Pak se však na servis postavila olomoucká kapitánka Tinklová a i díky ní se skóre znovu otočilo na 23:18 a závěr už domácí volejbalistky zvládly.

„Soupeř hrál rozhodně lépe než v prvním utkání u nás," uznal trenér Přerova Leopold Tůma. „Myslel jsem, že otočený první set rozhodne, ale bohužel ne. Ve druhém setu jsme sami soupeři uhrávali body, a tak to nejde dělat, ty baby si to musí v hlavách srovnat. Pak už nám soupeř utekl. Měli jsme problémy s přihrávkou, a když to ve čtvrtém setu vypadalo, že se to otočí, tak nás minimálně ve třech či čtyřech balonech poškodil rozhodčí Kovář," zlobil se Tůma.

Jeho olomoucký protějšek Jiří Teplý ocenil, že po několika nepříliš povedených duelech jeho svěřenkyně konečně zabraly: „Holky si spolu sedly a promluvily, což už bylo potřeba, protože naše výkony byly doposud hodně alibistické. Dnes to už vypadalo jako volejbal a po dlouhé době jsme odehráli pěkný zápas. Navíc tam byla i bojovnost, naše výhra byla zasloužená," chválil Teplý.

Už v neděli v noci vyrážejí Olomoučanky na dlouhou cestu do turecké metropole Ankary, kde je v úterý od 19 hodin čeká úvodní utkání evropského poháru Challenge Cup proti domácímu celku Ilbank Sports Club Ankara. Odveta, která rozhodne o postupujícím do osmifinále soutěže, se uskuteční ve středu 12. prosince v Olomouci.

SK UP Olomouc – Přerovský VK 3:1 (-24, 19, 12, 20)

Rozhodčí: Kovář, Z. Grabovský. Čas: 98 minut. Diváků: 300.

Olomouc: Košická, Nachmilnerová, Tinklová, Kojdová, Honková, Polášková, libero: Maléřová. Přerov: Rosenbergerová, Ticháčková, Dedíková, Kohoutová, Mátlová, Gambová, libero: Radivojevičová. Střídaly: Skřičková, Nucová, Gálíková.

Na palubovce druhého týmu extraligového pořadí Olympu se Šternberankám dařilo držet krok především v úvodech jednotlivých setů. V tom prvním vyhrávaly 8:7, ale domácí pak skóre otočili a celkem bez problémů šli do vedení. I ve druhé sadě byl stav vyrovnaný jen zpočátku, nakonec Pražanky povolily hostům uhrát pouhých patnáct míčů. Ve třetí části duelu se bojovalo nejdéle; Sokol vedl 3:1, Olymp sice otočil, ale ještě v koncovce nebylo nic rozhodnuto. Za stavu 23:20 zaznamenala šternberská blokařka Holásková přímý bod z podání, jenže poté sudí pískli nečistou hru nahrávačce Dřímalové a bylo prakticky rozhodnuto.

„Začali jsme velmi dobře a Olymp jsme zaskočili přihrávkou a útokem středem. Jenže domácí se postupně zlepšovali a zatlačili nás servisem. Nedařilo se nám pokrýt jejich smečařky Kvapilovou a Mlejnkovou. Dlouhé rozehry v důležitých momentech získával většinou soupeř, který využil své větší zkušenosti," konstatoval šternberský kormidelník Radomil Juřík.

Po sérii zápasů proti týmům s medailovými ambicemi čeká volejbalistky Sokola ve čtvrtek 6. prosince důležité utkání s posledním celkem extraligové tabulky, Sportovním gymnáziem Brno. Hrát se bude ve šternberské hale Ecce Homo v tradičním čase od 17 hodin.

PVK Olymp Praha – TJ Sokol Šternberk 3:0 (17, 15, 22)

Rozhodčí: Buchar, Kvarda. Čas: 66 minut. Diváků: 100.

Olymp: Mudrová, Halbichová, Kvapilová, Sládková, Patočková, Mlejnková, libero: Dostálová. Střídala: Vinklerová. Šternberk: Piňosová, Rašková, Oborná, Holásková, S. Janečková, M. Janečková, libera: Hronová, Grofková. Střídaly: Sochorcová, Římská, Vláčilová, Dřímalová.

Autor: ADAN FRITSCHER