„Pokud nepostoupíme, tak to bude vina našich hlav. Musíme hrát odvážně, ale ve vyjádřeních musíme být opatrní. Jasno zdaleka není. Jasno bude, až v Poreči vyhrajeme dva sety," upozornil olomoucký trenér Jiří Teplý na zrádný postupový klíč v evropských pohárech. Pokud totiž Poreč v odvetě vyhraje 3:0 nebo 3:1, rozhodovat bude zlatý set.

Olomoucké volejbalistky do zápasu vstoupily suverénně. Vedly 18:11 a zdálo se být rozhodnuto. Jenže nebylo. Chorvatský tým otočil na 22:23.

„V prvním setu jsme stále výrazně vedli. Pak se ale asi odehrála nějaká nebezpečná situace v hlavách hráček. Hráli jsme velmi nervózně," okomentoval Jiří Teplý nečekaný kolaps.

Domácí kouč vyměnil nahrávačky, když Dudovou nahradila Nováková. A vyplatilo se. Vysokoškolačky nakonec závěr zvládly a vyhrály 26:24.

„Všichni byli nervózní a Soňa Nováková je klidnější. Potřebovali jsme, aby uklidnila koncovku. Naštěstí to klaplo," oddechl si Jiří Teplý.

První set zlomil odpor chorvatského soupeře a domácí hráčky měly jasnou převahu.

„Po vyhraném prvním setu jsme se uklidnili a náš výkon měl stoupající tendenci. Kdybychom první set prohráli, mohlo to být velmi dramatické," upozornil Jiří Teplý, že zápas se mohl vyvíjet zcela jinak.

Ve druhém setu sice Poreč vedla 4:3, ale Hanačky ihned otočily a získaly bezpečný náskok 12:6. Třetí sada se už změnila na exhibici domácího týmu, který soupeři dovolil jen deset míčů.

Odveta je na programu ve středu 16. prosince.

„Výsledek bych nepřeceňoval. Poreč bude mít podporu diváků ve čtyřtisícové hale," avizoval Jiří Teplý bouřlivé prostředí.

VK UP OLOMOUC – OK POREČ 3:0 (24, 18, 10)

Olomouc: Kubová, Dudová, Dedíková, Košická, Dumančič, Závodná, libero Hronová. Střídaly: Nováková, Sochorcová, Orvošová. Trenér: Jiří Teplý.

Poreč: Pahovič, Novosel, Račič, Jakšetič, Sučič, Ušič, libera: Sain a Zahirovič. Střídala: Duspara. Trenér: Miodrag Stojakovič.