Bronz bral na 26. ročníku turnaje stejně jako v předchozích dvou letech pražský Olymp, jenž tentokrát v další pětisetové bitvě udolal Sokol Šternberk.

Osmičlenné turnajové pole bylo již tradičně rozděleno do dvou skupin po čtyřech týmech.

Olomoučanky ve skupině A i Šternberanky v béčku prošly do semifinále bez jediné porážky.

V boji o finále univerzita udolala Olymp 3:2, zatímco Sokol podlehl Mozyru hladce 0:3.

Medailová zápolení pak přinesla dvě pětisetová dramata.

Olomoučanky se po výhře 3:2 nad běloruským Mozyrem radovaly ze zkompletování turnajového hattricku, na Šternberk po stejné porážce od Olympu zbyly jen nepopulární pomyslné brambory.

Teplý: Začátek se mi nelíbil

„Ze začátku se mi nelíbily náš přístup a sehranost, ale během turnaje se družstvo stmelilo a nakonec vystupovalo jako tým, což je právě smyslem takových přípravných turnajů. Postupně se zlepšovala komunikace a finálový zápas už byl z naší strany kvalitní, dobře odehraný takticky i nasazením. Chválím celé družstvo. Těžko někoho vyzvedávat, protože to byl týmový výkon, a to mě těší," hodnotil olomoucký trenér Jiří Teplý.

Olomouckých fanouškům se poprvé představila americká posila, libero Elysse Richardsonová.

„Dostali jsme se k této hráčce víceméně náhodou. Byla to nabídka z Prahy. V USA není profesionální liga, takže se Američanky po studiu snaží uchytit v Evropě. Takové hráčky často nabízejí i agenti. My jsme ji vyzkoušeli a líbila se nám. Po odchodu Hanky Dreksové, která si plní mateřské povinnosti jsme navíc posilu na tomto postu potřebovali. Hráčce se tu líbí a máme před podpisem kontraktu," řekl Teplý na adresu amerického libera, které se v Olomouci uvedlo hned ziskem ceny Aleny Honkové pro nejsympatičtější volejbalistku turnaje.

Hroch: Solidní perspektiva

Vcelku spokojený s výkonem svého celku byl i kouč čtvrtého Sokola Šternberk Martin Hroch.

„Byl to náš první turnaj v sezoně po fyzické přípravě. Navíc na poslední chvíli se ještě měnily dvě hráčky, takže jsme do toho šli nerozehraní. Jsem maximálně spokojený s nasazením hráček. Na druhou stranou turnaj odhalil některé rezervy, které si táhneme ještě z minulé sezony. Například souhra středových hráček a nahrávačky. Naopak největší pokrok po dosavadní přípravě vidím ve zrychlení hry nahrávačky a kůlových hráček. To samozřejmě odvisí od příjmu. V sobotu jsme proti Olympu hráli to, co bychom chtěli předvádět v sezoně. V neděli už to proti stejnému soupeři nebylo ono, ale výhra s Olympem 3:1 a pak porážka od stejného soupeře o dva body i celkové čtvrté místo na turnaji nám dává do sezony solidní perspektivu," konstatoval Hroch.

Další turnajová prověrka čeká vysokoškolačky na hřišti jednoho z účastníků olomouckého klání, běloruského Baranoviči. Šternberk využije kontaktů svého kouče Hrocha a pojede sbírat zkušenosti do Francie.

O pohár rektora Univerzity Palackého – 26. ročník

Celkové pořadí: 1. SK UP Olomouc, 2. Žemčužina Polesja Mozyr, 3. PVK Olymp Praha, 4. TJ Sokol Šternberk, 5. Slávia EU Bratislava, 6. VK Přerov, 7. Atlant Baranoviči, 8. MIX (mladé hráčky Olomouce a Šternberka).

Sestava SK UP Olomouc: Holásková, Kojdová, Košická, Polášková, Richardsonová, Rutarová, Schandlová, Tinklová.

Sestava TJ Sokol Šternberk: Hronová, M. Janečková, S. Janečková, Jurčíková, Kepplová, Oborná, Sochorcová, Ticháčková.

Autor: Adam Fritscher