Domácí favorit vstoupil do utkání zostra, po šňůrách servisů Košické (7:1) a Sajdové (12:2) bylo o osudu první sady prakticky rozhodnuto a řešila se pouze výše domácího vítězství.

A protože ještě jednu sérii na podání přidala v závěru Kubínová (18:7, 24:7), skončilo úvodní dějství debaklem Olympu 25:8.

Že se i historie může opakovat, předvedli oba soupeři hned ve druhé části duelu. Olomoucký tým znovu při servisech Košické (9:1) a Sajdové (15:2) nedal Pražankám šanci a v koncovce vše tentokrát dorazila podávající Strušková. Výsledek byl dokonce ještě jednoznačnější - 25:6.

Až třetí set přinesl vyrovnanější hru i skóre, ale bylo to především větším počtem chyb na straně domácího celku. Ten nicméně opět v úvodu výrazně vedl (7:2) a protivníka už nepustil zpět do hry.

Univerzita po výhře 25:16 a celkově 3:0 za pouhou hodinu ovládla první čtvrtfinále a vede v sérii 1:0.

Jakub Řezníček (vpravo)
Nabroušený Řezníček: Co je to za otázky? Předvedli jsme dobrý výkon!

„Jednoznačně jsme nepředvedli výkon, na který jsme se připravovali. Jasně se ukazuje, že výkonnostně horší nadstavbová skupina nás na play-off pořádně připravit nemůže. Sice jsme v ní vyhráli šest zápasů, ale na úplně jiné úrovni,“ upozornil trenér Olympu Stanislav Mitáč.

„Proti Olomouci se nám sice už dlouhodobě nedaří, ale to náš výkon rozhodně neomlouvá. My trenéři teď budeme hledat příčiny a po celkově nevydařené sezoně se pokusíme dojem z ní v závěru alespoň částečně napravit. Dnes snesla z našeho družstva měřítko jedině Kalhousová, ostatní hráčky nepředvedly výkon, který by mohly,“ dodal kouč Pražanek.

A v podobném duchu hodnotil první čtvrtfinále také olomoucký kormidelník Jiří Teplý: „V utkání se plně projevila odlišná příprava na ně. Zatímco my jsme hráli finále MEVZY s týmy na evropské úrovni, Olymp byl v horší nadstavbové skupině, kde to byl úplně jiný volejbal. My jsme dnes navíc hráli velmi pozorně a koncentrovaně, s minimem chyb, dobře jsme servírovali i bránili. Až ve třetím setu přišla určitá ztráta koncentrace a s ní i pár chyb, to už ale bylo rozhodnuto. Teď se musíme soustředit na druhé utkání, to bude zase úplně jiné,“ ví zkušený trenér.

Druhý zápas čtvrtfinálové série hrané na tři vítězství bude hostit hala Olympu v úterý od 17 hodin.

Monika Fleischmannová (vpravo)
Kanonáda i drama. Hráčky FBS zachraňují extraligu

VK UP Olomouc - PVK Olymp Praha 3:0 (8, 6, 16)

Rozhodčí: Marschner, Němeček. Čas: 57 minut. Diváků: 500
Olomouc: Strušková, Kubínová, Košická, Sajdová, Napolitano Šenková, Michalíková, libero Sainová.
Olymp: Kopecká, Melicharová, Šotkovská, Kalhousová, Komárková, Šimáňová, libero Stavinohová. Střídaly: Černá, Kurková, Pešková.