Začátek prvního setu se v Ostravě lépe vydařil hostům z Hané (1:5, 4:7). Následně však domácí začali dotahovat a dokonce se krátce ujali vedení (8:7, 10:8).

Poté se týmy přetahovaly o každý bod (11:12, 16:16) a diváci viděli vyrovnanou bitvu. V koncovce setu však při podání Struškové hosté odskočili na 16:20 a pak už měli navrch (17:22, 20:23).

V úvodu druhého dějství to vypadalo stejně jako v tom prvním, univerzita šla rychle do trháku (0:3, 1:7, 5:8), Ostravankám se sice vždy mírně podařilo zmenšit náskok soupeřek, ale dotáhnout skóre se jim nepodařilo (7:9, 9:13).

Trenér domácích si vzal oddechový čas, ale soupeř jeho svěřenkyně nepustil blíže než na dvoubodový rozdíl (12:14, 13:15). Konec druhého setu tak opět patřil hostům (13:18, 15:21).

Extrémní štafetový závod Bobr Cup 2019 v Litovli
Deštivý Bobr Cup nabídl drama až do konce

Třetí sada vypadala zpočátku pro Ostravu výrazně lépe než dvě předchozí (3:0, 6:2, 8:3, 11:5).

Domácí hráčky si vybudovaly velký náskok, ale ten postupně začaly ztrácet, až hosté vyrovnali (11:7, 12:8, 12:12), když do průběhu setu několikrát k nelibosti publika vstoupili rozhodčí včetně udělení červené karty ostravskému kouči. Jeho týmu už se pak nepodařilo vrátit do hry a z výhry v setu i v zápase se radovali hosté.

„Poprvé v této sezoně jsme zahráli ten nejlepší volejbal. Připravovali jsme se velice pečlivě, protože Ostrava odehrála velmi kvalitní tři zápasy a věděli jsme, že se bude opírat hlavně o Kojdovou a Wanczykovou. My jsme výborně podávali a blokovali na kůlech. Chci poděkovat týmu za koncentrovaný výkon po celou dobu utkání,“ chválil olomoucký lodivod Petr Zapletal.

„Z naší strany nedůrazný a zcela nekoncentrovaný výkon celého týmu. Chtěli jsme soupeře zatlačit servisem a kvalitní obranou, což se nám nepovedlo. Naopak protivník nás výrazně zatlačil podáním. A spodní rozhodčí, to bylo teda dílo… Lékař mi doporučil po artroskopii kolena, abych zahodil berle. Do dalších zápasů zlepšíme přístup a bojovnost,“ sliboval po porážce šéf ostravské lavičky Zdeněk Pommer.

Další ligový duel si Olomoučanky předehrají; ve čtvrtek 10. října budou v netradičním čase od 18 hodin hostit v rámci 5. soutěžního kola Sokol Frýdek-Místek.

TJ Ostrava - VK UP Olomouc 0:3 (-21, -17, -14)

Rozhodčí: Trumpeš, Vachutka. Čas: 71 minut. Diváci: 350.

Ostrava: Zemanová, A. Pospíšilová, Kojdová, Nečasová, Wanczyková, Faltínová, libero Chevalierová. Střídaly: Žolnerčíková, Žarnovická, Kalusková, Adamčíková, Kašparová.

Olomouc: Hodanová, Trnková, Orvošová, Michalíková, Strušková, Kubínová, libero Stavinohová.

PĚTISETOVÉ DRAMA VE ŠTERNBERKU

Do šternberského zápasu o něco lépe vstoupil tým z Králova Pole (3:6), Sokol ale velmi brzy srovnal krok (9:8). Rozhodující náskok si hostující družstvo vypracovalo při podání své kapitánky Šloufové (10:9, 10:13). Ztráta Hanaček sice činila maximálně bodů (16:21) a několikrát byl domácí celek na dostřel (15:17, 20:22), koncovku si však hosté pohlídali - 21:25.

Průběh druhého dějství předznamenala šestibodová šternberská šňůra při servisu Kofieové (0:2, 6:2) a poté další série podpořená kvalitním podáním Karabinovičové (11:10, 15:10).

Jihomoravský celek se sice ještě jednou bodově přitáhl (21:19), další porce servisů Karabinovičové už ovšem znamenala výhru Sokola 25:19 a vyrovnání na 1:1.

Také ve třetí části duelu mířily Hanačky za svým cílem v podobě první ligové výhry (4:0, 11:4), jenže prapor hostí zvedla podávající Pavlíková (14:8, 14:14).

Set se pak zvrhl v přetahovanou o každý bod, až se opět musela na servis postavit domácí útočnice Karabinovičová (20:21, 24:21) a Šternberk měl rázem tři setboly. Sice jimi dokázal pohrdnout, vzápětí si však vybojoval další a po něm už se radoval z vítězství 26:24.

Svou misi ale Sokolky opět nedotáhly do úspěšného konce. Po bodové přetahované z úvodu čtvrté sady přišel brněnský úder při podání Bukovské (9:10, 9:16).

Za stavu 13:20 už se diváci chystali na tie-break, domácí tým ještě zafinišoval na 22:23, jenže to bylo vše a zkrácená hra se po výsledku 23:25 v hale Ecce Homo stejně jako v minulém duelu s Libercem konala i tentokrát.

Třetí tie-break ze čtyř zápasů této sezony opět Šternberk nerozehrál nejlépe (0:2, 4:8).

Královo Pole dlouho pátý set kontrolovalo (8:12), bojovný domácí výběr ale nakonec přece jen dokázal vyrovnat (12:12) a za stavu 14:13 měl dokonce jako první výhodu mečbolu. Radovali se však nakonec hosté, když po jejich třetím proměněném mečbolu a výsledku 16:18 mohla na palubovce vypuknout brněnská radost.

Eva Hodanová (uprostřed), Adéla Stavinohová (vpravo)
Příchod do Olomouce mi pomůže, věří smečařka Hodanová

„Vyhrálo šťastnější družstvo, protože oba týmy by si dnes zasloužily vítězství. Po třetím setu jsme to trochu přeskupili, udělali jsme změnu u blokařek a možná právě to rozhodlo. Ve čtvrté sadě i tie-breaku jsme měli stále navrch, přestože jsme soupeře vždy zbytečnými chybami pustili do koncovek, ale přece jenom jsme asi byli o malý kousek lepší. Šternberk však odehrál výborný zápas a tady ve své hale potrápí ještě spoustu družstev,“ předvídal trenér Králova Pole Matúš Kalný.

Domácí kormidelník Jan Drešl si jen povzdech nad třetím ztraceným tie-breakem v řadě.

„Opět to bylo vyrovnané utkání a znovu jako na houpačce. Bohužel děláme žákovské chyby, problém nám dělá zpracování lehkých míčů, takže pak nejsme schopni založit útok. Procentuálně jsme byli lepší na přihrávce, hosté nás ale přehráli na bloku a agresivitou v útoku,“ konstatoval Drešl.

V úterý 8. října si sice volejbalistky Šternberka odpočinou od ligového kolotoče, nikoliv však od zápasového zatížení. Od 18.15 totiž nastoupí v Praze na palubovce prvoligového Sokola Nusle k utkání druhého kola Českého poháru. Vítěz vyzve v lednovém čtvrtfinále obhájce trofeje z Olomouce.

TJ Sokol Šternberk - VK Královo Pole 2:3 (-21, 19, 24, -23, -16)

Rozhodčí: Hladišová, Možnár. Čas: 128 minut. Diváci: 130.

Šternberk: Sifferlenová, Kofieová, Šmídová, Schandlová, Kneiflová, Karabinovičová, libero: Zilbermanová. Střídaly: Dosoudilová, Ambrůzová.

Královo Pole: Podhrázká, Šloufová, Carpentierová, Kvapilová, Šunderlíková, Pavlíková, libero Digrinová. Střídaly: Judlová, Stráská, Bukovská, Grabovská, Kuníková.