Plaveckého tábora se letos účastní také mezinárodně významné osobnosti. Přítomný je Američan Aaron Peirsol, který pětkrát zvítězil na olympiádě. V patnácti letech se stal nejmladším plavcem, který uplaval 200 metrů znak pod dvě minuty. Akci si nenechal ujít ani nejlepší plavec Afriky a vítěz olympiády z roku 2004 na čtyřikrát 100 metrů Ronald Schoe-man.

POCHOPIT, JAK TĚLO VE VODĚ PRACUJE

Schoeman stojí před pětadvacet metrů dlouhým bazénem s dřevěnou tyčí. Mladým plavcům vysvětluje, aby plavali sto metrů kraulem a ukazuje jim správnou techniku pohybu. Ti jej zaujatě poslouchají a čerpají cenné zkušenosti. „Šampiona neuděláte z lidí, co si myslí, že vědí všechno,“ začíná olympionik. „Jsem tu jako technický poradce a chci těmto mladým sportovcům předat co nejvíc. Jsou zvědaví a je vidět, že mé znalosti chtějí,“ pokračuje Ronald Schoeman. „Důležité pro ně je pochopit, jak tělo ve vodě pracuje a jaké svaly mají při záběru používat, aby uplavali co největší vzdálenost a zároveň se co nejméně unavili,“ dodává zkušený plavec.

Z tuzemska přítomným dává rady Daniel Málek, dvojnásobný finalista olympiády, který je experty považován za nejlepšího českého plavce za poslední dvě dekády. Plavcům pomáhá také Květoslav Svoboda, držitel mnoha plaveckých rekordů, mistr Evropy a trojnásobný účastník olympijských her.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Vyberte si z pestré palety akcí


TECHNIKA JE ZÁKLAD

Květoslav Svoboda za šplouchání vody obchází bazén a ostřížím zrakem pozoruje techniku plavců. Pokud vidí chybu, opravuje. „Technika je při plaveckém sportu základ. Jako nepostavíte dům bez základů, ani tady se nemůžete posunout dopředu, pokud ji dokonale neovládáte,“ zmiňuje mistr Evropy. „V olomouckém centru BALUO je technologie na vysoké úrovni. Ke sledování techniky plavců používáme kamery. Na záznamech pak plavcům ukazujeme například jejich obraty. Díváme se na video a probíráme, co je třeba zlepšit,“ vysvětluje Květoslav Svoboda.

JAK SPRÁVNĚ DÝCHAT

Po skončení náročného tréninku mladí sportovci vyrážejí do šaten, aby se převlékli a připravili se na nadcházející přednášky. Od hostů a trenérů kromě společných tréninkových rad a tipů slyší také informace cílené nejenom na techniku obrátek, záběrů a frekvence při plavání, ale i na kondiční přípravu a její způsoby.

Tomáš Froněk, trenér australských a novozélandských plavců, stojí za stolem a přednáší sportovcům o technice dýchání. Svůj přednes ilustruje dynamickými gesty. Plavci sedí na židlích v půlkruhu a kromě poslouchání výkladu také čtou anglickou prezentaci. „Jsem rád, že jsou děti zapáleny i do teoretické části, poněvadž je taky velice důležitá. Některé věci, co přednáším, jsou pro plavce velkou neznámou. O jiných zase vědí, ale nevěří, že jsou opravdu tak důležité, jak se tvrdí. Proto se je snažíme poučit,“ říká Tomáš Froněk.

Podle organizátora akce Martina Hudce je současným problémem pro plavce rekonstrukce 50metrového olomouckého bazénu. „Na tréninky padesátka chybí, některé věci v menším bazénu plavci nenatrénují,“ podotýká Martin Hudec s tím, že všichni hosté, kteří zatím dorazili, jsou k nezaplacení.

Plavecký kemp Keep Swimming navazuje v Aplikačním centru BALUO na úspěšný loňský rok. Centrum je otevřeno široké veřejnosti od loňska a považuje se za to nejmodernější v oblasti podpory sportu a podnikání, co může střední Evropa nabídnout. Prostory jsou také vybaveny moderní posilovnu či tělocvičnou a diagnostickým centrem, které slouží ke zjištění fyzického stavu dotyčného.

TOMÁŠ SIŘINEK, student Univerzity Palackého

Tradiční letní srážka vody na řece Moravě v Olomouci.
Povodí Moravy se pustilo do údržby jezu na řece Moravě