Jste tedy spokojen se závodem?

Ano, rozhodně. Na ty podmínky to, myslím, nebylo zlé. Opravdu jsem se toho na začátku bál, když jsem viděl předpověď a počasí před startem, tak jsem si myslel, že to bude hodně tvrdé. Ale nakonec to docela šlo. Bylo hodně občerstvovaček na trati, hodně vody, kropicí auta, takže to bylo fajn.

Celkově jste doběhl pátý. Myslel jste i na absolutní stupně vítězů?

Ne, to vůbec. Chtěl jsem se poprat o první místo mezi českými běžci. Hodně lidí ale odpadlo a vzdalo a byl jsem nakonec celkově pátý. To mě spíš překvapilo.

Váš velký rival Jiří Homoláč na vás ztratil přes tři minuty. Kde se lámal váš souboj?

Běželi jsme asi do pětky spolu, Jirka nevypadal zle a říkal jsem si, že dneska asi půjde dobře. Ale najednou mu pak totálně došlo, tak jsem šel napřed s Ukrajincem. Ten to potom vzdal a já jsem ještě nakonec dobíhal ke konci Španěla, kterého jsem dotáhl do cíle, ale nakonec mě udolal ve finiši.

Díky projektu EuroHeroes jste byl kousek od stupňů vítězů. Je to příjemná změna oproti rokům, kdy půlmaratonu vládli Afričané?

Mně se projekt EuroHeroes líbí, ale tak nějak jsem doufal, že to pole Evropanů bude početnější. Abychom běželi ve větších skupinkách a pomohli si k lepším časům. To by ale zároveň musel být jiný termín. Olomouc, kde je krásná rychlá trať, má nevýhodu v termínu, kdy v červnu už bývá málokdy nějaké příjemné počasí. Projekt je to pěkný, ale myslím, že je na něm ještě co zlepšovat.

Jak jste spokojen s dosavadním průběhem sezony?

Maraton jsem zaběhl určitě super, z půlmaratonů mi zatím žádný úplně skvěle nevyšel. Ale špatné to taky není.

Olomouc vám trochu spravila náladu?

Ten čas není dobrý. 1:08 není dobrý čas, ale bohužel nebyly podmínky na nějaký lepší.

Dopředu vás ale hnali fanoušci. Je v tomhle směru olomoucký půlmaraton tím nejlepším?

Určitě jo, lidi fandí fantasticky, jsou skoro po celé trati a hodně se mi tady líbí.

Co vás čeká ve zbytku roku?

Na začátku července mistrovství Evropy v běhu do vrchu, pak bych si chtěl dát chvíli voraz a začít trénovat na podzimní část sezony, kdy určitě poběžím oba RunCzech závody – v Praze desítku a v Ústí půlmaraton. Pokud budu vybraný, ještě poběžím mistrovství světa v běhu v horském maratonu.