KM racing team do závodu nasadil silnou trojici dakarských matadorů ve složení Jaroslav Valtr, Ladislav Fajtl a Martin Macík.

Se svým Jeepem během pěti hodin ujeli 39 kol. Jedno jim nakonec kvůli penalizaci bylo odečteno.

Těžší než v Argentině

Závod byl od začátku dramatický.

„Bylo to těžší než v Argentině, protože jsem si nemohl moc odpočinout. Startoval jsem zezadu a hned v počátku závodu jsem ztratil asi dvě kola kvůli vyzuté gumě. Věděl jsem, že musím začít tvrdě makat, tak jsem do toho šlápnul. Když už jsem si myslel, že mám vyhráno, dostali jsme ještě penalizaci. Ale vyšlo to, šlo o taktický boj,“ řekl pro webové stránky offroadmaraton.cz Jaroslav Valtr, který byl celou dobu za volantem.

O druhém a třetím místu rozhodlo necelých 22 vteřin. Na stříbrné příčce skončil KB systém offroad team se svým speciálem K-2 Audi a třetí Wings team s vytrvalým Broučkem. Všechny tři týmy jsou z kategorie Speciál nad 2000 ccm a jako jediní najeli 38 kol.

Své úvodní body si do seriálu připsalo také 96 čtyřkolkářů a 123 motorkářů. Čtyřkolkáři nastoupili již v sedm hodin ráno do dvouhodinového klání. Všichni byli zvědaví, zda se Martinu Miřejovskému z RESTA racing teamu (Mistr Quad SP) vydaří vstup do sezony lépe než v roce 2011. A povedlo se. Loni ve Šternberku nedojel, letos zvítězil.

První místo ale neměl zadarmo. Musel se o něj poprat s Janem Kadeřábkem ml. z Kábek racing teamu.

„Soupeř byl velice silný, dá se říct, že na jiných kratších závodech je rychlejší než já. Zatím to tedy vypadá, že na těch delších by štěstí mohlo přát mě. Rozhodla asi fyzická výdrž, byť jsem prakticky vůbec netrénoval, podobně jako loni. Chci to ale změnit a alespoň jednou týden se svézt. Z vítězství mám radost a budu se snažit, aby další umístění vypadala obdobně,“ řekl Martin Miřejovský.

Vítěz motorek: Jel jsem na pohodu, v rámci tréninku

Motorkáři odstartovali již za plného slunečního jasu před desátou hodinou. Výhodu domácího prostředí naplno využil Marek Nešpor (Mistr Moto E2), který s více než minutovým náskokem projel cílem jako první.

„Znám tu každý kámen a dobře se mi tady jezdí. Závod jsem jel od začátku na pohodu v rámci tréninku, takže jsem tempo nastavil tak akorát a udržel ho až do konce. Soupeřů jsem měl několik, ale trochu mě překvapilo, že hned ze začátku odpadli a že mě více nepotrápili. Čekal jsem ataky, které nebyly. Mým přáním pro letošní rok je být zdravý, objet nějaké závody a dobře si zazávodit,“ uvedl pro web závodu závod Marek Nešpor.

Druhý dojel jeho týmový kolega Petr Dokoupil, který ale startuje za veteránské mistry a třetí Marek Borák z EMC racing teamu z mistrovských E1. Celkově prvních pět závodníků ujelo 19 kol.