Na dlouhé trati zvítězil v nejobsazenější kategorii olomoucký kajakář Adam Neubert.

„Adam na prvním mezičase ztrácel dvě vteřiny na vedoucího závodníka, dařilo se mu ale držet vysoké tempo a na druhém měřeném úseku už vedl. V cíli nakonec Adam vyhrál o pět vteřin a získal titul mistra světa," radoval se Adamův trenér a šéftrenér seniorské reprezentace Robert Knebel.

Pro Čecha je to individuální titul mistra světa po dlouhých deseti letech. Posledním světovým šampionem mezi juniory byl na kajaku další Olomoučan Karel Slepica. Ten ovládl sprint na MS juniorů v italské Mezzaně v roce 2005.

Hned dva tituly přidala v USA Martina Satková. Všestranná závodnice zvítězila v kajaku juniorek a zcela ovládla i závod singlkanoistek. Brněnská závodnice v singlkánoi obhájila titul z minulého šampionátu v rakouském Loferu před dvěma lety, kde byla v necelých patnácti letech vůbec nejúspěšnější závodnicí celého mistrovství. Letos už Satková získala i dvě medaile na seniorském mistrovství světa ve sjezdovém sprintu a na americké řece Nantahale vykročila za obhajobou pozice nejlepšího juniorského sjezdaře světa.

Dvě medaile si po prvním klání pověsil na krk i Michal Šmoldas. Litovelský borec bojoval do posledního mezičasu o titul v závodě singlkanoistů. Šmoldas nakonec prvenství urval o vteřinu před Italem Quintarellim. Stříbro potom Šmoldas přidal v závodě deblkánoistů spolu s Karlem Šotolou, když podlehli pouze svým reprezentačním kolegům Vojtěchovi s Mikulášem Zapletalem.

Pro Vojtěcha Zapletala je to už třetí titul juniorského mistra světa. Před dvěma lety vyhrál oba závody deblkanoistů se svým někdejším parťákem Filipem Jelínkem. Jeho bratr Mikuláš tehdy ještě kvůli nízkému věku nemohl na světovém šampionátu startovat, teď si to ale bratrské duo společně vynahradilo.

Smolné mistrovství zažívá Anežka Paloudová. Nejmladší česká medailistka ze seniorského mistrovství světa (Paloudová získala v červnu kajakové stříbro na MS ve sjezdovém sprintu ve Vídni) bojuje v Americe se zažívacími problémy, které ji neopustily ani při závodě.

Výsledkem bylo pro Anežku sedmé místo v kajaku. Chuť si českokrumlovská závodnice alespoň trochu zlepšila stříbrem v singlkánoi za Martinou Satkovou. Obrovským překvapením byl i bronz kajakářky Barbory Bayerové v závodě kajakářek. Těsně za medailemi dojela i kajakářka Barbora Dimovová a singlíř Jan Klíma.

Kromě juniorských závodů se na řece Nantahale jede premiérové mistrovství světa do třiadvaceti let. Také v těchto závodech se Češi prosadili, ačkoliv tak úspěšní jako junioři nebyli.

To ale rozhodně neplatí pro Václava Kristka. Mladý borec z Valašského Meziříčí byl loni ještě junior, teď už si ale s přehledem vyšlápne i na své starší a zkušenější soupeře. V závodě singlkanoistů Kristek překvapivě porazil i kolegu a kamaráda Antonína Haleše (loni třetí muž seniorského MS ve sprintu), kterého na Nantahale odsunul na stříbrnou pozici. Spolu s Filipem Jelínkem přidal Kristek i druhý titul individuálního mistra světa, když mladí Češi nedali soupeřům šanci v závodě deblkanoistů. Na dvanáctiminutové trati vyhrálo české duo o dvacet sekund před druhými Slovinci.

Ke dvěma českým zlatům a jednomu stříbru přidala bronz singlkanoistka Karolína Paloudová v závodě singlkanoistek. Medaile unikla čtvrtému singlkanoistovi Danielu Suchánkovi. V mužském kajaku skončil sedmý Richard Hála, jeho čas by měl ale přijít až ve sprintu, na který se Hála specializuje.