Základním stavebním kamenem úspěchu byla výborně fungující obrana v čele se skvěle chytající brankářkou Lucií Raškovou.

„Se svým výkonem maximálně spokojená nejsem, mohlo to být lepší při trhácích a několika střelách. Ale je dobré, že to tak dopadlo, zaplaťpánbůh za to," radovala se olomoucká gólmanka, která si pochvalovala výkon obrany.

„Holky mi hodně pomohly," děkovala spoluhráčkám.

Olomoucké házenkářky v defenzivě tvrdily muziku a častěji odcházely na lavičku odpykávat si dvouminutové tresty. Katarína Berová viděla po třetím vyloučení dokonce červenou kartu.

„Z naší strany tam byl větší adrenalin a daleko větší nasazení. Šly jsme do těla a nechtěly jsme jim nic darovat zadarmo," vysvětlovala.

„Kdyby měly vyhrát, tak ať je to aspoň bolí," řekla nejlepší olomoucká střelkyně sobotního zápasu.

Katarína Berová nasázela Porubě osm branek a navíc perfektně dirigovala olomouckou hru.

„Jsem střední spojka a mám hru tvořit a ne zakončovat. Já jsem zakončovala z rychlých útoků proti nepostavené obraně. Když byla obrana postavená, tak jsem se míč snažila rozhodit. O vstřelené branky mi opravdu nejde," prohlásila.

Díky překvapivému vítězství si Zora hodně vylepšila pozici pro postup do play off.

Děkovný dopis do Zlína

„Abychom to ještě nezakřikly. Musíme makat, ještě není konec," burcuje svůj tým Lucie Rašková.

Olomoucké házenkářky ve zbylých interligových kolech musejí především posbírat všechny body v soubojích se soupeři ze spodní poloviny tabulky.

„My ty soupeře umíme kolikrát podcenit, i když nechceme. Musíme pořád bojovat dál. Doufám, že nás výhra nad Porubou nakopne a snad nám to vydrží," říká brankářka.

Velké konkurentky v boji o postup do play off ze Zlína v posledních dvou interligových kolech prohrály.

Především týden stará ztráta dvou bodů na palubovce Písku se dá považovat za senzaci.

„My jsme říkaly, že jim pošleme děkovný dopis, že nás vrátily zpátky do hry," smála se gólmanka Rašková.

Pomohl psycholog

O další překvapení se rozhodně nebudou chtít olomoucké házenkářky postarat v příštím interligovém kole, ve kterém nastoupí na palubovce Jindřichova Hradce.

„Trochu se toho zápasu po výkonu proti Porubě bojím, abychom nebyli někde v oblacích," přiznal olomoucký trenér Jan Bělka.

„Tenhle týden bude takový, abych holky trochu dostal nohama na zem, aby podaly zase takový výkon jako proti Porubě," prohlásil olomoucký lodivod.

Olomoucké házenkářky věří, že v dalších zápasech nezklamou.

„Zlepšená hra je hlavně o koncentraci. My jsme v minulé sezoně udělaly velký pokrok a asi jsme čekaly, že ty výkony v této sezoně přijdou automaticky," popisovala Katarína Berová.

„Nakonec nám hodně pomohl i psycholog Michal Šafář. Semkly jsme se a jde to," usmívala se slovenská házenkářka ve službách Zory.