Prostějovský motokrosař po zranění v půlce března zatím stihl úvodní závod mistrovství republiky ve Vranově a dva podniky moravského šampionátu v Přerově a Dlouhé Loučce.

„Snažím se objet co nejvíc závodů. Po havárii v Itálii jsem nemohl s ramenem ani pohnout. Pomalu se do toho dostávám,“ přiznal.

V Dlouhé Loučce ovládl obě jízdy, ale ani tady se mu nevyhnuly problémy.

„Ráno jsem v tréninku spadl a narazil si žebra. Po delší době jsem ale závodil doma, a tak jsem se snažil. Oba starty se mi povedly a vyhrál jsem stylem start – cíl,“ řekl rodák z nedalekého Šternberka.

Žerava kvůli zranění nestihl úvodní dva podniky mistrovství světa nejsilnější kubatury MX3 a první ostrý start si odbyl při domácím šampionátu ve Vranově. V první jízdě naháněl suverénního Francouze Richiera, ale ve druhé spadl a skončil až jedenáctý.

„Kdybych nespadl, mohl jsem s Richierem bojovat o první místo i ve druhé jízdě,“ litoval.

Jezdec stáje MoToman team má v českém šampionátu vysoké ambice.

„Chtěl bych se motat kolem třetího místa. Letos je ale velká konkurence. Na bednu se může prosadit dalších pět šest jezdců,“ upozornil.

Žerava jet MS do osmého místa

Také v letošním roce pojede i mistrovství světa.

„Chtěl bych se umístit do osmého místa. Musím ale dohnat ztrátu, která vznikla mou neúčastí při prvních dvou závodech. V polovině května už pojedu třetí závod v Bulharsku, kde se mi v předchozích sezonách docela dařilo,“ poznamenal.

Vloni Žerava navíc vyhrál Šestidenní a start na této náročné soutěži by chtěl zopakovat.

„Letos se pojede v Německu. Už jsem byl osloven, jestli se zúčastním. Pokud ve stejném termínu nebude mistrovství světa nebo republiky, tak budu startovat,“ prozradil.

Dosavadní závody prostějovský motokrosař odjel na tréninkové motorce.

„Ve středu si jedu pro novou. Několik dnů ji budeme dolaďovat a pak bude stoprocentně připravená,“ dodal.

Výsledky druhého závodu Mistrovství Moravy v motokrosu v Dlouhé Loučce

třída Open: 1. Žerava 50 bodů, 2. Stloukal 44, 3. Hrabica 40, 4. Kasala 32, 5. 95 Pučálka 32, 6. Dokoupil 30, 7. Pach 25, 8. Kelich Jiří 22, 9. Matocha 21, 10. Kulhavý 21.

MX2: 1. Kochaníček 45, 2. Sloupský 40, 3. Popovicz 38, 4. Hrabský 38, 5. Strachota 31, 6. Kalva 26, 7. Blažek 23, 8. Spáčil 22, 9. Nešpor 21, 10. Zmeškal 20.