Titul v kadetech totiž vybojoval Tomáš Obdržálek a Daniel Mráz bral bronz. Tým ve složení Obdržálek, Kaňkovský, Mráz a Solař přidal bronz v týmové časovce a Pavel Bittner s Petrem Hetfleišem, s hosty Jakubem Ťoupalíkem a Filipem Řehou v juniorech zlato.

Olomoucký tým jel do Jeseníků s jasným cílem vyhrát závod jednotlivců v kadetech, čemuž podřídil přípravu i taktiku. Ve středeční individuální časovce tak nebylo 11. místo Daniela Mráze v kadetech zklamáním.

„Po Závodu míru nejmladších v Jevíčku bylo MČR v kadetech druhým vrcholem pro náš tým v této kategorii. Od začátku jsme vsadili na náš vyrovnaný tým na závod jednotlivců, vše jsme mu podřídili, jsem rád, že se nám to nakonec podařilo a považuji vítězství v jednotlivcích za obrovský úspěch,“ řekl k MČR kadetů a žáků ve Vidnavě trenér a manažer MMK Jiří Kaňkovský.

Závod jednotlivců se jel v neděli, olomoucký tým je jej odstartoval s cílem do poloviny závodu kontrolovat průběh a od 3. okruhu útočit. Hned první pokus o únik Tomáši Obdržálkovi vyšel, získal náskok přes minutu, kteří soupeři sice v závěrečném okruhu stáhli na 10 – 15 vteřin, ale více už olomouckého borce nebyli schopni sjet.

„Čekal jsem v tom závodu mnohem větší odpor konkurence, ale z naší strany to byla naprostá dominance, všechny pokusy o úniky jsme sjížděli, byli jsme nachystaní s dalším čtyřmi borci na ataky, i s Mrázem, Kaňkovským, Havrlantem a Vallem do závěru, ale na to ani nedošlo. Způsobem závodění, dodržením taktiky si kluci to zlato naprosto zasloužili a já jsem na ně pyšný, protože takticky závodili jako chlapi a prodali celoroční tréninkové úsilí,“ chválil svůj tým Jiří Kaňkovský.

Šlo o kolektivní výkon, byť medaile si přebrali „jen“ Obdržálek s třetím Mrázem, každý z devíti závodník Mapei Merida Kaňkovský si ale odvedl svůj úkol a díky němu se mohl tým ze zisku medailí radovat. Že zlatá vyšla na Obdržálka, obzvláště potěšilo Jiřího Kaňkovského. „Tomáš měl výbornou přípravu, ale na jaře měl velké zdravotní potíže a chvíli to vypadalo i na konec s cyklistikou. Dostal se však z toho a v neděli na něj tým dřel a celý tým mu to zlato přál.“

Kadeti přidali ještě v pátek v týmové časovce ve složení Obdržálek, Kaňkovský, Mráz a Solař bronz. V juniorech si pro suverénní vítězství pod hlavičkou týmu Mapei Merida Kaňkovský dojela trojice Pavel Bittner (MAPEI Merida Kaňkovský), Filip Řeha (Force Team Jeseník) a Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor), když čtvrtý závodník Petr Hetfleiš (Mapei Merida Kaňkovský) projel cílem se značnou ztrátou.

Nyní čeká na olomoucký cyklistický oddíl Český pohár v Plzni, kadety těžký mezinárodní závod Regionem Orlicka a juniora Pavla Bittnera ME v Nizozemí, kde by na méně kopcovitém městském okruhu mohl mít velké šance na úspěch.

Netradiční tisková konference Sigmy na Horním náměstí v Olomouci
Sigma se před startem sezony blýskla na Horním náměstí, přišla spousta fanoušků