Tituly z loňského roku budou na Hané obhajovat Japonec Masato Šiono a Viktoria Pavlovičová z Běloruska, kromě nich se ale představí další velké hvězdy stolního tenisu.

Do Olomouce dorazí světová špička v čele s nejvýše nasazenými hráči turnaje.

V kategorii mužské dvouhry jím bude bývalý první hráč světa, osmatřicetiletá běloruská legenda Vladimir Samsonov.

Ve dvouhře žen bude plnit roli turnajové jedničky devátá hráčka světového žebříčku Kasumi Išikawaová z Japonska.

Olomoucké Czech Open se může pyšnit rekordním hráčským obsazením, na Hané se představí tři stovky hráčů a hráček ze čtyřiceti zemí světa.

„Kromě čínské reprezentace dorazí prakticky kompletní světová špička, a zejména ta evropská," zdůraznil předseda České asociace stolního tenisu Zbyněk Špaček v rozhovoru pro Českou televizi.

Nejpočetnější výpravu do Olomouce posílají Japonci, pro evropské hráče půjde o generálku na mistrovství Evropy družstev v Lisabonu.

Ve hře je 100 tisíc dolarů

Česká reprezentace bude spoléhat především na Ivetu Vacenovskou, která v Olomouci před dvěma lety došla až do semifinále, a také na Renatu Štrbíkovou, která má rovněž jistotu startu v hlavní soutěži.

„Do Olomouce se moc těším, bude to první turnaj v nové sezoně. Doufám, že se předvedu v dobré formě," přeje si Iveta Vacenovská, která má za sebou čtrnáctidenní tréninkový kemp Číně.

Středeční kvalifikaci, která turnaje odstartuje, se vyhne i dvojice přednasazených českých stolních tenistů Dmitrij Prokopcov a Tomáš Konečný.

„Doufám, že z kvalifikace se do hlavní soutěže někdo z českých hráčů prokouše," věří nový reprezentační trenér Jindřich Panský.

Organizátoři Czech Open letos navýšili dotaci turnaje na 100 tisíc dolarů, tímto se olomoucký podnik zařadil mezi šest největších turnajů v kategorii ITTF Major Series Event.

Poprvé s novými míčky

Fanoušci na vlastní oči uvidí jednu revoluční novinku, premiérově se na českém území bude hrát s plastovými míčky, které na největších světových soutěžích nahrazují celuloidové předchůdce.

Důvodem se označuje nehořlavost nového materiálu.

„Už jsem to řekl nedávno, myslím si, že je to byznys. Míčky jsou dražší, je to otázka obchodu," nastínil předseda české asociace Zbyněk Špaček.

Na fanoušky i letos čeká zajímavý doprovodný program. Již v úterý se od 17 hodin v obchodním centru Olomouc City uskuteční exhibice nejlepších českých reprezentantek Vacenovské a Štrbíkové.

Na Horním náměstí bude rovněž probíhat promo akce „český ping-pong žije". Olomoucký turnaj se znovu dostane i na obrazovky České televize, jejíž sportovní program odvysílá víkendová závěrečná kola.

Za kolik?

Vstup do sportovní haly UP je do pátku zdarma.

Na celý víkend vyjde vstupenka na stokorunu.

Jednodenní vstupné na sobotu nebo neděli stojí 70 korun.

Děti do 15 let mají vstupné zdarma.

Program Czech Open v Olomouci:

Středa – pátek, 10.00: kvalifikace, základní skupiny.

Sobota, 10.00: osmifinále. 17.30: čtvrtfinále.

Neděle, 10.30: semifinále. 14.30: finále.