Nováček soutěže z Litovle měl za cíl neutržit doma s Plzní debakl a v úvodu to skutečně vypadalo, že by mohla být k vidění celkem vyrovnaná partie. Ve 21. minutě Jan Šmíd snížil na 10:12, jenže pak Západočeši předvedli několik smrtících akcí přes křídla a odskočili na poločasové skóre 12:19.

„Patnáct minut hrajeme relativně vyrovnanou partii a házenou, za kterou bychom se nemuseli stydět. Po poločase to ale odbouchneme takovým výkonem, kterým do extraligy opravdu nepatříme,“ zlobil se trenér Litovle Ivo Vávra.

Po změně stran se totiž ze zápasu stala plzeňská exhibice. Hosté na palubovce jednoznačně dominovali, předvedli i několik parádních akcí pro diváky a Tatran rozstříleli výsledkem 37:21.

Trenér Litovle Ivo Vávra.
Zdecimovaná Litovel má první výhru. Snad nás povzbudí, věří kouč

„Ve stávající konstelaci na to prostě nemáme. Děláme chyby, nedaří se nám přenést tréninkový proces do utkání,“ krčil rameny kouč Vávra.

Po deseti prohrách vypadá boj litovelského celku o záchranu v extralize jako téměř neřešitelný úkol. Tatran do konce kalendářního roku čekají ještě čtyři zápasy a pak bude muset akutní situaci řešit.

„Strašně rád bych to nějak změnil, ale myslím, že se protrápíme těmi čtyřmi zápasy a budeme se muset posílit nebo něco změnit, protože ve stávající sestavě to bude strašně moc těžké,“ uvědomuje si lodivod Litovle.

Plzeň si na Hané připsala povinné dva body a v tabulce drží třetí místo.

„Vážím si toho, že kluci zvládli celých šedesát minut v podobném tlaku na soupeře a že jsme dokázali porazit Litovel takovým rozdílem,“ prohlásil trenér Plzně Michal Tonar a se zdvořilostí doplnil: „Nemyslím, že tento zápas z naší strany patřil k lehkým nebo že bychom byli papírově silnější a tohle utkání mělo být pro nás, jak se říká, lehké. Nebylo.“

Výsledek ale hovoří jasně. Litovel se o premiérové body zkusí porvat v 11. kole extraligy na palubovce Frýdku-Místku.

Tatran Litovel – Talent ROBSTAV-M.A.T. Plzeň 21:37 (12:19)

Nejlepší střelci: Piwko 9/3, Šmíd 4, Číhal 3 – Stehlík 6/4, Chmelík 5, Vinklehöfer, Douda 5/1. Rozhodčí: Valášek - Vychodil. Sedmimetrové hody: 7/4 – 7/7. Vyloučení: 7 (ČK: Havlíček):5. Diváci: 214.

Litovel: Juráš, Pekař – Číhal 3, Hanák, Šuba 1, Šmíd 4, Tkadleček 1, Havlíček, Štencl 1, Kršek, Prošvic 2, Geist, Piwko 9/4. Trenér: Ivo Vávra.