„Byl by alibismus, kdybychom mluvily o tom, že chceme jen postup do play-off. Myslím, že letos na medaili jednoznačně máme,“ prohlásila olomoucká křídelnice Martina Salčáková.

S Plzní jste si připsaly povinné vítězství. Jak jste byly spokojeny s předvedeným výkonem?
S výsledkem je každopádně spokojenost, protože bylo nutné doma Plzeň udolat. Věděly jsme, že to nebude nic lehkého, ale kvalitně jsme se připravily na jejich obranu a naše útočné kombinace nám na to fungovaly. Myslím, že jsme ale zahodily dost šancí, které jsme měly proměnit. Rozdíl ve skóre mohl být ještě markantnější. S herním projevem je spokojenost, ale musíme si víc vážit vyložených šancí a ještě dopilovat obranu.

První poločas byl poměrně vyrovnaný, stejně jako v minulém kole v Bánovcích. Čím to, že kvalitu proti outsiderovi naplno prokážete až ve druhé půli?
Možná tam hraje roli i nervozita, protože jsme se z celku, který ještě tři čtyři roky zpátky hrál i play-out, přebudovaly v tým, který hraje o přední příčky. My jsme věděly, že když zvládneme zápas s Plzní, tak zůstaneme nahoře, nervy tedy o sobě asi dávaly trochu vědět. Nějaké zkušenosti už ale máme, protože jsme si v posledních dvou sezonách zahrály dvakrát o bronz. Možná když se nám pak rozjede ta mašina proti ne tak úplně zkušeným celkům, tak už to potom vypadá líp.

Házenkářky olomoucké Zory (v tmavém) porazily Plzeň 27:21.
Zora sfoukla Plzeň a drží skvělé druhé místo



Pohled do tabulky MOL ligy, kde jste jen o skóre na třetím místě, je zatím podle vaší spokojenosti?
Máme za sebou šest kol s jedinou prohrou a zázračnou remízou s Michalovci. Můžeme být jednoznačně spokojeny, možná jsme v tolik bodů ani nedoufaly. Teď to musíme potvrdit, ze začátku sezony jsme měly těžší los, teď přichází na řadu i celky ze druhé poloviny tabulky. Musíme být zodpovědné a vážit si bodů, které jsme pracně urvaly a bodovat dál.

Chcete se naplno adaptovat mezi týmy, které tradičně bojují o nejvyšší příčky?
Rozhodně ano. Byl by alibismus, kdybychom mluvily o tom, že chceme jen postup do play-off. Myslím, že letos na medaili jednoznačně máme. Nechci ale předbíhat, je to obrovská cesta. Rozjely jsme to dobře, musíme to vydržet a zodpovědně makat.

Očima trenéra Zory Jana Hegara:
„Plzeň se v soutěži prezentuje velice sympatickými výkony a na nováčka jsme se poctivě připravovali. Z naší strany měl zápas několik plusů – zahrály si všechny hráčky kádru a dokázali jsme držet tempo po celé utkání. Mezi minusy patří neproměněné vyložené šance a to, že v útoku vázla souhra některých hráček.
Pohled do tabulky po šesti kolech se mi zatím líbí. Na začátku jsme měli těžký los, teď jsme měli sbírat jakoby povinné body, ale nyní nás čeká zápas na Slavii a tam se uvidí, v jakém výkonnostním světle se dokážeme venku prezentovat. Výkony mezi domácími a venkovními zápasy jsou trošku odlišné a pokud chceme pomýšlet na špičku tabulky, tak musíme vyhrát i někde venku. Zápas na Slavii pro nás bude takové měřítko. Pokud se výkonnost bude držet nebo bude stoupat, tak to jaro může být zajímavé.“