„Chceme tak narovnat sportovní náročnost cyklistické a běžecké části. Podle ohlasů bylo kolo obtížnější než běh, nyní se tento rozdíl srovná. Trasa kola bude snadnější, běžeckou část prodloužíme. Závod tak jistě získá na atraktivitě a přinese rovné šance jak specialistům na kolo, tak těm, kteří víc vynikají v běhu,“ věří prezident VALACHY TOUR Vladimír Sušil.

Zatímco dosud byla trasa duatlonu sestavena jako kombinace 3 km běhu - 15 km kolo - 1,5 km běhu, letos nově bude závěrečný běh dlouhý 3 km. „Obě běžecké trasy povedou tradičně po lesních cestách od hotelu Galik do údolí s potokem Malá Hanzlůvka a po dřívějších běžkařských trasách, takzvaných velbloudích hrbech. Délka trasy horského kola se sice nezmění, ale část povedeme jinudy a bude díky tomu jednodušší.

Prvních 10 km vede stejně jako v minulosti od startu u Galiuk směrem k hotelu Horal, s následujícím postupným stoupáním po lesních cestách až Pod Vysokou. Necelý kilometr vede po hřebenovce a pak se sjíždí po zpevněných lesních cestách až k Laďově pramenu a dále po asfaltové cestě do depa kol za Galikem. Trasa tak opouští původní lesní sjezd okolo rozhledny Miloňová, který býval i kvůli jarnímu tání náročný zejména pro hobbíky,“ doplnil hlavní organizátor Bohuslav Komín.

Sportovci se mohou do závodu registrovat na www.valachytour.cz. Při přihlášení předem platí zvýhodněné startovné 400 Kč se zárukou vytištění jména na startovním čísle. Na místě bude startovné o stokorunu dražší.

Pro děti budou připraveny závody na kratších trasách v sedmi věkových kategoriích. Malí sportovci do 4 let mohou cyklistickou část absolvovat i na odrážedle. „Dětí na našich závodech stále přibývá, což nás moc těší. Sportování dětí se snažíme podporovat také symbolickým startovným ve výši 50 korun při registraci předem. A všechny od nás dostávají v cíli perníkovou medaili jako odměnu za účast,“ dodal Vladimír Sušil.

Seriál VALACHY TOUR bude po duatlonu pokračovat 16. června závodem BIKE VALACHY, následuje 3. srpna nejnavštěvovanější VALACHY MAN a závěr bude patřit 20. října běžeckému klání BĚHEJ VALACHY.

Pro ty, kteří by se chtěli zdokonalit ve vybraných sportovních disciplínách, se navíc ve Velkých Karlovicích ve spolupráci s VALACHY TOUR chystají sportovní kempy - Běžecká škola Miloše Škorpila v dubnu a říjnu, červencový Triatlonový kemp s Petrem Vabrouškem a také novinkový Bike kemp ve dnech 12. až 15. dubna – vše s ubytováním ve Spa hotelu Lanterna a tréninkem pod vedením profesionálů mimo jiné i na závodních trasách VALACHY TOUR.

Více informací: www.valachytour.cz