„K vidění budou všechny disciplíny, které kickbox zastřešuje,“ slibuje Michal Prstek, člen výkonného výboru MS 2008. Právě Prstkův Smash Gym Kickbox se velkou měrou zasloužil o pořádání šampionátu v Olomouci.

Mistrovství světa začíná za tři měsíce. V jaké fázi jsou přípravy?
Po stránce organizační jsme zhruba připravení. Technické zázemí, co se týče třeba haly, ringu, náhradní haly pro případ nějaké nečekané události či živelní pohromy, je zajištěno. Připraveno je i reklamní zázemí, což znamená billboardy, reklamní plochy, nasmlouvána jsou rádia. Všechno je nachystáno ke spuštění. V současné době už nás zájem veřejnosti donutil spustit předprodej vstupenek, kterých bude asi šest set.

Kde se dají lístky koupit? A není šest set málo? Do haly UP se přece vejde více diváků.
Tento omezený počet je dán kapacitou haly, protože očekáváme 1000 závodníků, až 200 koučů a na 200 VIP hostů, proto je tento počet zatím stropem. Přibližně měsíc před akcí budeme blíže vědět, kolik vstupenek budeme moci ještě pustit. Vstupenky budou k dostání v prodejně Fight sport v Koruně. Lístek stojí 600 korun a je platný na celý šampionát.

Počet účastníků je skutečně vysoký. Jak složité je zajistit v Olomouci pobyt tolika lidí?
Ubytovací kapacita je v Olomouci značně omezena. Ubytování účastníků nám zajišťuje náš partner, který tuto specifickou situaci nepodcenil a už rok před akcí zablokoval tisíc míst. To je vzhledem k tomu, že se současně bude konat Flora, velmi těžké, a tudíž obdivuhodné. Bude využito všech forem ubytování, od ubytoven, přes koleje až po hotely vyšších kategorií.

Kolik zemí bude na šampionátu zastoupeno?
Náš cíl je sem dostat 40 až 50 států a 1000 borců z těchto zemí. V současné době už máme zajištěno 20 států a nově jsem na Kypru oslovil dalších 15, kteří svoji účast rovněž přislíbili. Kromě České republiky to budou například závodníci Francie, Španělska, Anglie, Ukrajiny, USA a dalších.

Na Kypru jste působil na mistrovství světa asociace WPKA jako rozhodčí. Načerpal jste tam nějakou inspiraci?
Co se týká organizačního hlediska, tak určitě. Viděl jsem tam spoustu nedostatků, už od úvodního ceremoniálu, který by měl být podle našich představ trochu jiný. I samotnou organizaci zápasů budeme řešit jinak. Chtěli bychom využít maximálně všech sportovišť i rozhodčích. Tak, aby si i závodníci mohli odpočinout.

Je už známo, kdo z českých kickboxerů se na šampionátu v Olomouci představí?
O tom hodně napoví prestižní klání Czech Open, které bude 28. června v Praze. Tam se ukáže, kdo je v jaké formě. V současné době má dobře našlápnuto Renata Sychrová, loňská mistryně republiky v lowkicku. Velkou událostí bude profesionální zápas kategorie oriental v rámci galavečera, ve kterém se utká olomoucký Petr Hřivna s Chorvatem Rizvanovičem.

Martin Dostál