„Účastníkům kempu nabízíme to nejlepší a nejnovější zázemí, které je v současné době v ČR k dispozici a k tomu možnost tréninků, přednášek a společenských i přátelských setkání s řadou vynikajících sportovních a trenérských osobností a špičkových odborníků ve svém oboru,“ řekl manažer projektu Martin Hudec.

Týdenní kemp, který odstartoval v pondělí je primárně určen pro mladé plavce ve věku od 13 do 16 let.

„Pro příští rok ale už uvažujeme o zřízení dvou kategorií. Ta první nám totiž už odrostla, takže teď máme v podstatě novou generaci. Příští rok bychom se ale rádi vrátili i ke starším plavcům, kteří už přece jen zase potřebují trochu jiné rady a jiný program,“ uvedl Hudec.

Spolu se svými spolupracovníky zprostředkovává účastníkům kempu také setkání s osobnostmi českého i světového plavání. V minulosti zavítali na kemp třeba olympijští šampioni Inge De Bruijnová z Nizozemska či Američan Aaron Peirsol.

Simulace pozměněného výškáče Šantovka Tower v olomouckém panoramatu na webu sdružení Za krásnou Olomouc. Investor novou podobu zatím nezveřejnil.
Protestují proti Šantovka Tower. Jak má věžák vypadat, ale nikdo neviděl
Václav Pilař
Pilař věří v podporu fans: Plný stadion je základ úspěchu

Narazit mohou na Málka či Chocovou

Na letošním kempu se mohou účastníci potkat například s Danielem Málkem, mistrem Evropy a pátým mužem olympiády v Sydney, dvojnásobnou mistryní Evropy Petrou Chocovou nebo další bývalou juniorskou evropskou šampionkou Alenou Nývltovou.

„Letos jsme záměrně hosty ze zahraničí vynechali, protože věkový průměr dětí máme výrazně nižší než v minulosti a kvůli jazykové bariéře by setkání neměla takový efekt,“ vysvětlil Hudec a doplnil, že letos uvítá okolo 50 dětí.

„Je třeba poděkovat městu Olomouc, Olomouckému kraji i FTK, bez jejich podpory a by to nebylo možné. Máme tu děti z celé republiky. Trochu paradoxní je, že přímo z Olomouce tu ale letos není nikdo,“ doplnil manažer kempu.

Co kemp účastníkům přináší?

Vedle talentované mládeže je plavecký kemp určen i pro plavecké trenéry, kteří se také mohou zúčastnit řady přednášek. Řeč přijde na plánování tréninku i detailní rozbory plaveckého stylu, frekvence záběru i techniky obrátek, které umožňuje kamerový systém v centru Baluo, které patří k nejmodernějším ve střední Evropě.

Plavcům i trenérům se dále dostanou informace o specializované kondiční přípravě i alternativních prvcích, které se do ní dají zařadit. Neméně důležitým tématem je správná regenerace, prevence zranění či optimální strava pro sportovce v tréninku. Chybět nebudou ani sportovní psychologie a marketing, které v současnosti k vrcholovému sportu neoddělitelně patří.

Nad vším jako hlavní autorita bdí Tom Fronek, renomovaný trenér australských a novozélandských plavců, který má kořeny v Československu.

Miroslav Petřík
Psychický tlak u mě vyústil ve zkrat, říká radní Petřík
Václav Jílek
Sigma uspěla v tvrdé generálce. Blýskl se Nešpor