Podzimní čas, kdy se příroda halí do různých barev, patří na Valašsku k nejkrásnějším, což je další důvod sem vyrazit. V neposlední řadě se můžete v říjnu zapojit i do závodu Běhej Valachy s olympijským vítězem v pětiboji Davidem Svobodou či potrénovat při Běžecké škole Miloše Škorpila.

Běhání podléhá čím dál víc Čechů, kteří běhají i na dovolené, anebo si rovnou vybírají takové destinace, kde vyběhnout je skutečný zážitek. Právě neporušená příroda Beskyd u Velkých Karlovic s dřevěnými chaloupkami, čistými lesy, stády ovcí na pastvinách a především spousta běžeckých tras s hezkými výhledy doslova lákají k nasazení běžeckých bot.

Soutěž frgálů.
Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu na Karlovského gastrofestivalu

“Běžců je nepoměrně více než před lety a jejich počty stále rostou. Je to i tím, že běh je nejen nejlevnější, ale hlavně časově nejméně náročný sport. Prostě se obléknete, obujete, zavřete za sebou dveře a už jste na své běžecké trase. Nemusíte se shánět, kde a jak je otevřeno, jestli je tam volno, či dávat dohromady, kdo by si zahrál (zacvičil) s vámi. Věřím, že oblíbenost běhu bude z těchto důvodů ještě narůstat,“ říká Miloš Škorpil, známý ultramaratonec, který se proslavil tím, že třikrát oběhl Českou republiku, je dvojnásobným mistrem ČR v běhu na 24 hodin a dnes také běžeckým koučem, který má vlastní běžeckou školu.

Dovolená pro běžce s profíkem

Milovníci běhu, kteří by si chtěli ve Velkých Karlovicích zatrénovat právě s Milošem Škorpilem, mohou přijet 12. až 15. října do místního Spa hotelu Lanterna na čtyřdenní pobyt s běžeckou přípravou. Začátečníci se dozví, jak se při běžeckých krůčcích vyvarovat základních chyb, pokročilým zase pobyt pomůže rozšířit obzory a zapracovat na rozvoji vytrvalosti i při tvorbě tréninkových plánů a optimalizaci běžecké techniky. Po tréninku mají účastníci k relaxaci neomezený vstup do hotelového spa s bazénem, saunovým světem a péčí masérů ze Srí Lanky či Bali.

Třetí ročník akce s názvem Chleba z pece v infocentru Zvonice Soláň
Zvonice na Soláni voněla o víkendu chlebem

Když běhat, tak Valachy!

Lákadlem pro běžce je také tradiční podzimní závod Běhej Valachy, který se koná 21. října u karlovického hotelu Galik. Na výběr jsou trasy v délce 6,5 a 12 kilometrů, kratší závody jsou připraveny i pro děti. Registrovat se můžete on-line na webu www.valachytour.cz, do 9. října za zvýhodněné startovné, které u dětí činí jen 50 korun.

Patronem a startérem dětských závodů a také jedním z účastníku hlavního závodu dospělých bude i atraktivní host – pětibojař David Svoboda, což je zajímavou příležitostí srovnat síly s profesionálem.

Premiérový Festival světla se konal v pátek 15. září 2017 ve Valašském Meziříčí. Návštěvníci si užili noc plnou světelných show, videomappingu, virtuální reality a koncertů.
Festival světla rozzářil Valašské Meziříčí. Dorazily tisíce lidí

Běžecké okruhy Resortu Valachy

Zaběhat si ale můžete ve Velkých Karlovicích i kdykoli jindy a vyzkoušet při tom třeba turistické a běžecké okruhy Resortu Valachy. „V okolí je velké množství tras od opravdu lehkých, jakou je cyklostezka Bečva, přes trailové až po nádherné hřebenovky. Protože se běhu věnuje čím dál víc našich hostů, kteří i na dovolené potřebují ráno či večer vyběhnout do přírody a nechtějí naslepo bloudit krajinou, připravili jsme síť sedmi značených okruhů v délce od 2,5 do 12 kilometrů. Nejenže jsou názorně značené a dovedou sportovce vždy zpět k našim hotelům, ale vedou i přes hezká a zajímavá místa, třeba Prales Razula či rozhlednu Miloňová. K relaxaci pak mohou využít naše wellness centra s termálními bazény, saunami i exotickými masážemi, které je možné zaměřit i na péči o nohy či jiné namožené svaly,“ uzavírá Martina Žáčková z Resortu Valachy. Mapu okruhů obdrží zájemci zdarma v recepcích hotelů resortu – v Lanterně a Horalu.