Prestižní zápas, který startuje v hale na Letné v 17.30, bude mít dokonce i slavnostní zahájení, o které se postará senátor a hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.

Jak už to bývá, derby zpravidla nemá favorita a jinak tomu nebude ani v souboji Velké Bystřice s Litovlí.

Domácí si přesto budou na lépe postavený celek v prvoligové tabulce věřit, v domácí hale se totiž nezaleknou žádného soupeře.

„Na domácí půdě jsme za poslední dva roky prohráli jediný zápas, takže věřím, že se nám podaří domácí pevnost uhájit,“ říká trenér Velké Bystřice Jaroslav Pazdera.

Jeho tým v letošní sezoně bojuje o každý bod, který bude v konečném účtování hrát roli. Velká Bystřice se totiž po sedmnácti odehraných zápasech nachází na osmém místě tabulky, na předposlední Šumperk má však pouze jednobodový náskok, a proto potřebuje na domácí půdě další vítězství jako sůl.

Utkání jara

„Bude to utkání jara, Litovel je velmi silný soupeř, my ale na domácí palubovce budeme chtít znovu bezpodmínečně uspět a zvítězit,“ burcuje Pazdera, z jehož svěřenců se v posledních zápasech skvěle rozstřílel Jiří Mičola, nejlepším střelcem týmu je však Jiří Skřídlo.

Nováček soutěže v letoší sezoně doma vyhrál sedm z osmi zápasů. Venku se naopak ještě bodově neprosadil, i když v minulém kole na palubovce Jičína B sahal po remíze.

To Litovel je na domácí půdě ještě větším suverénem a v sezoně ještě ani jednou nezaváhala. Venkovní zápasy ale trenéru Zdeňku Sléhovi příliš radosti nepřinesly. Tatran prohrál poslední čtyři zápasy na venkovní půdě. V letošní sezoně se navíc Litovelským povedlo body získat pouze na půdě trápícího se Šumperka.

Minulou sobotu Tatran na domácí palubovce zdolal Chodov a je otázkou, zda ve Velké Bystřici dokáže navázat na výkon ze druhého poločasu souboje s týmem z pražského Jižního Města.

„Rozhodně se na zápas těším a věřím, že když budeme pokračovat ve výkonu, který jsme předvedli proti Chodovu ve druhém poločase, tak máme šanci na vítězství,“ uvedl litovelský trenér Sléha.

Fanoušci zaplní ochozy

Podzimní měření sil obou hanáckých rivalů, které se uskutečnilo v litovelské hale, skončilo jasným vítězstvím Tatranu 36:25, v sobotu se podobně výrazný rozdíl ve skóre rozhodně neočekává.

„Bude to velmi zajímavý zápas. Nám se na venkovní půdě v poslední době moc nedaří, ale doufám, že se nám to povede zlomit,“ prohlašuje litovelský lodivod Sléha, který bude tradičně sázet na střeleckou oporu Davida Barabáše nebo juniorského reprezentanta Matěje Konšela.

Předpokládá se, že velkobystřická házenkářská hala bude v sobotu vpodvečer naplněna k prasknutí zástupci obou táborů.

Ti se navíc mohou těšit na případnou výhru, vylosovaný šťastlivec získá vstupenku na zápas házenkářské bundesligy Füchse Berlín – TBV Lemgo.