Jak na triatlon? Netrénujte příliš mnoho a překvapujte tělo, radí Ironman Petr Vabroušek 

Také přemýšlíte, že byste triatlon zkusili? Nebo jste mu již propadli a chcete se zdokonalit, posunout své možnosti a načerpat informace o tréninku, přípravě na závody či výživě?

Jedinečnou příležitost přinese Triatlonový kemp s Petrem Vabrouškem, nejúspěšnějším českým triatletem na dlouhých distancích, který má na svém kontě řadu úspěchů ve světové sérii Ironman i na dalších sportovních událostech. Čtyřdenní kemp se uskuteční 11. až 14. července ve Velkých Karlovicích, se zázemím v místním Spa hotelu Lanterna.

„Co je na triatlonu tak lákavého? Představuje spojení tří nejběžnějších sportů, které si každý někdy vyzkoušel. A jakkoli se ta kombinace může zdát náročná, zvládne ji prakticky každý,“ říká Petr Vabroušek. „Jde jen o to, na jaké délky si troufnete a jak dlouho vám to bude trvat. Navíc se jednotlivé disciplíny navzájem skvěle kompenzují, takže v celku jsou zdravější, než provozování jen jedné z nich. I trénink je tak mnohem pestřejší a zábavnější.“
Petře, pro koho je váš kemp ve Velkých Karlovicích vhodný? Mohou na něj i úplní začátečníci?

Je vhodný pro každého, kdo chce s triatlonem začít nebo se v něm zlepšit. Nemáme žádné „vstupní požadavky” na výkonnost. Stačí si sbalit horské kolo, přilbu, plavky, brýle, neopren, maratonky a nějaké to oblečení a vyrazit. Ideálně si také může předem promyslet, jaké má největší rezervy, ať na nich můžeme cíleně zapracovat.

Pohádkový les ve Velkých Karlovicích
Hasič Sam, Shrek i Vaiana: vezměte děti do Pohádkového lesa

Co konkrétně sportovce na kempu naučíte? 

Začátečníka především ušetříme spousty chyb, kterých by se pravděpodobně nevyvaroval. Pomůžeme mu najít správnou cestu a poradíme ve všech oblastech od tréninku přes vybavení, stravování až po regeneraci… Ti zkušenější mohou objevit nové formy tréninku, zjistit víc o všem, co je zajímá a kde cítí rezervy. Všichni společně kvalitně potrénujeme podle individuální výkonnosti, částečně i na trasách Valachy Mana, který se bude konat tři týdny poté. Zázemí hotelu Lanterna poskytuje skvělou regeneraci, stravování i prostředí pro venkovní trénink.

Když jste vy sám začínal s triatlonem, jak jste trénoval? Triatlon tehdy nebyl tak rozšířený jako dnes..

První závod jsem jel v roce 1989, triatlon tehdy opravdu nebyl mainstreamový sport… Vše jsem se učil metodou pokus-omyl a těch omylů bylo bohužel příliš mnoho. Nebyla literatura, trenéři ani podobné kempy. Osobně jsem těžil ze síly a fyzičky nabité deseti lety závodního veslování, ale všechny triatlonové disciplíny pro mě byly nové. 

Na jaké nejčastější chyby z této své zkušenosti dnes u druhých nejčastěji narážíte?

Typickou chybou začínajících i pokročilých triatletů je to, že trénují příliš mnoho. Mají pocit, že se musí v každé disciplíně vyrovnat specialistům. Tréninkové efekty jsou ale hodně přenositelné, takže stačí namíchat přiměřený mix a výkonnost letí nahoru. Další častou chybou je absolvování většiny tréninků ve stejné délce a stejnou intenzitou. Lepší přínos má rozdělení na hodně lehké a naopak na hodně intenzívní, na hodně krátké a hodně dlouhé… Tělo musíme pořád překvapovat novými pestrými impulzy…

Triatlonu se úspěšně věnujete přes 30 let. Jak dnes trénujete?

Snažím se trénovat denně dvě disciplíny, takže za týden stihnu zhruba 4x plavání, 4x kolo, 4x běh a 2x posilovnu. Trénuji o dost méně, než bych jako Ironman měl, a tak úplně volné dny zařazuji, jen když to vyžadují rodinné akce nebo cestování na závody. Ideální jsou pro mě tréninkové triatlony. To mám vše v jednom dni za sebou a den před i poté bývá volnější.

Jste pověstný tím, že k trénování využíváte i účast v různých závodech. Na co se nyní chystáte na Zlínsku?

Závody na Zlínsku jsou vždy první volbou. Jsem tady doma, ušetřím čas nutný na cestování a vždy rád podpořím místní organizátory. V nejbližší době se chystám na Mistrovství ČR v dlouhém triatlonu v Otrokovicích - Moraviaman. Pravidelně ve volných víkendech se synem běháme závody seriálu Běhy Zlín. Pokud se mi podaří trefit do volného termínu, vyrážím i na závody oblíbeného seriálu Valachy tour ve Velkých Karlovicích. 

Více o akcích a aktivitách Petra Vabrouška: www.petrvabrousek.cz. Více o Triatlonovém kempu Petra Vabrouška ve Velkých Karlovicích.