V roce 2009 nastartoval olomoucký ITS CUP svoji cestu mezi elitní tenisové podniky jako turnaj s dotací 10 tisíc dolarů, v letošním ročníku se celkové finanční prémie zvedly hned desetkrát. Olomoucký turnaj má tak nejvyšší dotaci, která je u podniků kategorie ITF možná.

„Na úrovni stotisícového turnaje se asi chvíli zastavíme, pak se uvidí, jestli se pokusíme dostat mezi turnaje WTA, to ale záleží na spoustě věcí," prohlásil ředitel ITS CUPu Libor Němeček.

Na olomouckou antuku v letošním ročníku dorazily hned čtyři tenistky z první stovky světového žebříčku. Zatímco Barbora Záhlavová-Stýcová, Mathilde Johanssonová ani Garbine Muguruzová se daleko neprobojovaly, Alexandra Cadantuová hrála nedělní finále dvouhry.

V něm ovšem 72. hráčka světa nestačila na Mariu-Teresu Torrovou-Florovou ze Španělska. Dvacetiletá hráčka trénující v akademii Juana Carlose Ferrera výrazně přehrála všechny soupeřky a v Olomouci si došla pro další turnajový titul do sbírky. Momentálně 144. hráčka světového žebříku tahá neskutečnou šňůru pěti vyhraných turnajů v řadě.

Ze tří českých tenistek se do druhého kola dvouhry neprobojovala ani jedna. Nejvýše nasazená Záhlavová-Strýcová skončila právě na raketě vítězky celého turnaje.

„Bára bojovala, ale neměla šanci. Vyhrála lepší hráčka," uznal Němeček, kterého těšily pozitivní ohlasy na prostředí moderního areálu OMEGA centra sportu a zdraví, kde se turnaj odehrával.

„Za ty čtyři ročníky jsme tady ještě neměli žádnou hráčku, která by nám řekla, že se jí na turnaji nelíbilo. Od začátku jsme nasadili vysoký standard, který už ani moc daleko posunout nejde," konstatoval Němeček.

„Tak krásný areál jsem v České republice ještě neviděla," konstatovala Záhlavová-Strýcová, kterou mrzelo, že se na Hané přiliš nezdržela.