Tatran totiž všechny tři zápasy prohrál a v tabulce je poslední. Oproti tomu Stavomontáže žádnou nováčkovskou trémou netrpí a se třemi body se usadily ve středu tabulky.

V lepším rozpoložení tak do derby vstoupí domácí, kteří už nastoupí v kompletní sestavě. „Bratři Knéblové už budou hrát, stejně jako Pavel Mazáč. Chybět bude jen zraněný gólman Provaz," řekl olomoucký trenér Zdeněk Čtvrtníček.

Ten má k litovelskému týmu osobní vztah.

„Na derby se těším i netěším. Litovel je v krizi, sám jsem tam působil. Je to pro mě rozporuplné utkání. Každopádně chceme vyhrát," přeje si Čtvrtníček.

Nejen pro něj to bude zítra nesmírně pikantní duel. V dresu Olomouce nastoupí také litovelská opora z loňské sezony Jakub Schmalz.

Ten je jedním ze tří základních stavebních kamenů, které Tatran před letošní sezonou opustily.

David Barabáš se stal posilou extraligového Brna a elitní střelec Matěj Konšel hrává nejvyšší soutěž v dresu Dukly Praha. Juniorský reprezentant Konšel v dosavadních zápasech stíhal kromě Dukly nastupovat i v první lize za Tatran, zítra však bude muset poprvé vynechat, protože pražský celek hraje svůj extraligový zápas ve stejný den.

„Oslabení to pro nás samozřejmě je, nic s tím ale nenaděláme. Naší taktikou bude dát o gól víc než soupeř," říká trenér Litovle Zdeněk Sléha.

Utkání dvou regionálních rivalů bude doprovázet bouřlivá atmosféra, v níž bude důležité zachovat chladnou hlavu.

„Čekám velkou návštěvu a vynikající atmosféru. Hlavně nesmíme nic podcenit a hrát disciplinovaně. Máme na to, abychom vyhráli," řekl Čtvrtníček. Kromě domácích fandů se očekává i příjezd několika desítek hlasitých příznivců Litovle.

Z Litovle dorazí kotel fanoušků

Jasný favorit derby se ale odhadnout nedá.

„Určitě se v tomto zápase nemůžeme prohlásit za favorita. Soupeři se nemají čím překvapit, všichni hráči se velmi dobře znají a navíc mnoho z nich hrálo v minulosti v Litovli nebo v Olomouci. Rozhodne momentální rozpoložení družstva, možná štěstí a i třeba podpora fanoušků, kterých z Litovle určitě dojede mnoho," avizuje předseda olomouckého klubu Martin Přerovský.

S tím souhlasí i litovelský trenér Zdeněk Sléha.

„Každý zápas je jiný a nic se nedá předpovídat. My rozhodně po tom špatném začátku sezony neházíme flintu do žita, musíme to nějak zlomit, snad se to povede už v Olomouci," věří litovelský lodivod.

Prestižní derby Olomouc – Litovel startuje v házenkářské hale Zory v neděli ve 14 hodin.