Úspěch házenkářek není ani zdaleka ojedinělý. Nejen jejich výrazný úspěch v posledních letech je umožněn zlepšenými podmínkami ve škole včetně vytvoření multifunkčního sportovního areálu Čajkaréna. Díky maximálnímu nasazení pana ředitele Mgr. Radka Čapky se škola všestranně rozvíjí, zvýšil se zájem a počet studentů včetně sportovců díky intenzivní spolupráci se sportovními oddíly. Škola tak získává celou řadu dříve nebývalých úspěchů a ocenění. V posledním období škola pro Olomouc a Olomoucký kraj získala také celorepublikové vítězství v rámci SŠ ČR v kopané a házenkářky letos navázaly na loňský úspěch, kdy přivezly stříbro, které nyní ještě vylepšily zlatem! A jak vypadala cesta k úspěchu házenkářek z Čajkárny?

Házenkářky prošly bez větších problémů přes všechna nižší kola až do republikového plzeňského finále, v němž se utkalo celkem 6 nejlepších týmů z celé ČR. První překážkou k vysněnému titulu byly boje ve skupině. Zde se odehrál asi nejdramatičtější souboj celého dvoudenního klání, kdy naše dívky ještě v poslední minutě zápasu prohrávaly s pražskou SOŠ stavební a zahradnickou, disponující mj. i několika hráčkami významného profesionálního klubu Slavie Praha včetně tří fyzicky mimořádně urostlých a disponovaných hráček. V posledních dramatických sekundách souboje ale olomoucké házenkářky zvrátily nepříznivý vývoj ve svůj prospěch a vyhrály se skóre 20 : 19, čímž si zajistily postup do semifinále, které zvládly suverénním způsobem a mohly vyhlížet souboj o zlato.

Shodou dalších výsledkových okolností a nastavení postupového klíče se tým z Gymnázia Čajkovského ve finále opět střetl s favorizovanou pražskou školou. Možná právě předchozí zkušenost a důležitost finálového utkání stála za nebývale vyostřenou hrou mezi oběma týmy. Během první poloviny zápasu dokonce došlo ke střetu mezi soupeřkami a hra musela být na několik okamžiků přerušena. Olomoucké holky se nenechaly zastrašit fyzickým důrazem soupeřek, a Čajkárna tak uspěla i ve finále s vítězným skóre 23 : 15 a naše studentky se staly mistryněmi ČR SŠ v házené pro letošní rok a krásný pohár přivezly do Olomouce, škola tímto skvěle podpořila získaný titul Olomouc – Evropské město sportu 2017!

Mimo hlavní ocenění byly na závěr vyhlášeny další dílčí kategorie, v nichž opět obstály i reprezentantky z Gymnázia Čajkovského. Konkrétně Kristýna Hašlarová získala titul pro nejlepší brankářku a Diana Řezníčková obdržela ocenění nejlepší střelkyně za celkem 46 vstřelených branek.

Hráčky si zaslouží velký respekt a poděkování za skvělou reprezentaci školy, města a Olomouckého kraje i svého klubu Zory Olomouc. Klíčem k triumfu vedle samotného umu byl skvělý týmový duch a odhodlání odvést pro svou školu a tým maximum. Dík také patří Mgr. Evě Tomajkové a Mgr. Daně Havlíkové, které je na závěrečném finálovém turnaji vedly a klubovému trenérovi juniorek Lubomíru Krejčířovi i celému klubu Zory Olomouc.