V úvodu byl ovšem domácí tým nervózní a musel dotahovat manko, to se povedlo v závěrečných minutách první půle, kterou český tým nakonec vyhrál 13:11.

„V závěru poločasu jsme začaly hrát, co jsme měly, a soupeřkám následně došly síly. Nemají takovou kvalitu na střídačce, takže jsme to otočily,“ hodnotila do kamery ČT sport opora české reprezentace Iveta Korešová.

„Nervozita se ale dá pochopit. Portugalky v prvním poločase byly rychlejší. Pro Poláškovou a Hurychovou na pravé spojce to byl první pořádný zápas,“ konstatoval trenér českého týmu Jan Bašný.

Ve druhé půli už před bouřlivým obecenstvem kralovalo jenom jedno družstvo. České házenkářky nakonec soupeřky porazily dvouciferný rozdílem.

„Byly tam pěkné momenty, byly tam horší. Obrana v prvním poločase byla dobrá, ve druhé půli už jsme hráli to, co jsme chtěli. I když jsme se na tu jejich zvláštní obranu připravovali jen chvíli, myslím, že se s tím hráčky většinou popraly dobře,“ hodnotil Bašný.

Už v sobotu se český tým představí v Severní Makedonii. Čtvrtým soupeřem kvalifikační skupiny o EURO 2020 jsou Švédky.

„Ukázaly jsme, že máme na to, abychom skončily první nebo druhé ve skupině. Popereme se o to už v sobotu v Severní Makedonii,“ dodala s odhodláním Iveta Korešová.

ČR - Portugalsko 31:20 (13:11)

Sestava a branky ČR: Satrapová 1, Kudláčková - Knedlíková 3, Konečná, Mika, Kvášová, Polášková, Kordovská 1, Korešová 4, Hurychová 1, Šustková 2, Adámková 3, Marčíková 1, Zachová 5, Jeřábková 5, Malá 5.

Nejvíce branek Portugalska: Resendeová a Lopesová po 4. Rozhodčí: Lošak, Šajbanov (oba Ukr.). Sedmimetrové hody: 5/2 - 5/3. Vyloučení: 3:5. Diváci: 700.

Jiří Ondrušek
Hráli jsme hrozně naivně, bědoval Ondrušek po dardě od Třince