Litovel se během celé sezony držela na dně extraligové tabulky. Trenér Ivo Vávra, srdcař a velký motivátor, však až do poslední možní chvíle věřil v záchranu.

Když Tatran přišel i o teoretickou naději, stále se hovořilo o zájmu udržet nejvyšší soutěž na Hané alespoň administrativní cestou – pokud by nejlepší dva týmy v první lize neměly zájem postoupit.

Situace se však značně zkomplikovala a Litovel nakonec zvolila prvoligovou cestu.

„Přihlásili jsme v řádném termínu na konci května první ligu, ale v hned 3. června nás šokovali ze svazu s nabídkou zůstat v extralize, protože Hustopeče přihlášku nepodaly. Měli jsme týden na to, se rozhodnout,“ popisoval místopředseda klubu a sportovní manažer Karel Zmund.

Jenže to už měl trenér Ivo Vávra, velký zastánce setrvání v nejvyšší soutěži, podepsánu smlouvu v týmu Králova Pole, které házenkářského stratéga zlanařilo.

Jiří Tkadlčík na World's Ultimate Strongman Champoinship v Přerově
Litovel bude hostit světové závody strongmanů

Hlasování uvnitř klubu

„Narychlo tedy proběhla jednání o posílení týmu, ale za tu krátkou dobu jsme neměli konkrétní zaručená jména a jejich podmínky. Zvažovali jsme také finance, personální zajištění klubu, výhled dva až tři roky dopředu, vyslechli jsme si opět názor jádra týmu. Pohled na situaci nebyl úplně jednotný, hlasovali jsme a převládl názor, že by extraliga byla pro klub příliš velkým rizikem – primárně výsledkově a návazně na to i ve vztahu ke sponzorům, veřejnosti,“ prohlásil Karel Zmund.

Extraligu si tak paradoxně zahraje tým z Maloměřic, který skončil až na čtvrtém místě první ligy.

Kromě Hustopečí totiž postup odmítly i týmy Chodova a Strakonic. Na tyto soupeře tak bude Tatran narážet v nadcházejícím ročníku první ligy.

Jan Bělka, trenér Olomouce
Je to pouze záskok, komentuje návrat na lavičku Zory trenér Bělka

Odchody i návrat kapitána

Kromě změny na postu hlavního trenéra se částečně promění i hráčský kádr. Do týmu Hranic mají namířeno Jan Šmíd a Luděk Piwko.

„Nakonec těch odchodů ale nebude tolik. Volnou ruku od nás má pivot Páleš i brankář Fabián. Dominik Tkadleček chce usilovně jít do Kopřivnice. Tomáš Hanák si dá zřejmě herní pauzu a uvidíme, jak moc se zapojí po aktuálních příjemných rodinných povinnostech s narozením syna Jirka Číhal,“ vypočítával Karel Zmund.

Po zranění bude plně k dispozici kapitán David Barabáš.

„Kromě litovelských odchovanců zůstávají Honza Juráš, Franta Geist, Ondra Kawulok i Tomáš Prošvic. Zapojíme mladé hráče, kteří loni hostovali v nižších soutěžích – Davida Číhala, Petra Hrbčeka a další, plně se přechodem z dorostu zapojí Marek Vincour, Jirka Protivánek a Radek Číkl,“ prozradil místopředseda klubu s tím, že s dalšími dvěma až třemi hráči probíhají jednání.

„Věřím, že se také zlepší vztahy v kolektivu a hráči ukáží, že v Litovli hrají srdcem. Cílem musí být se stále posouvat dopředu, držet se na špici první ligy a bude-li na to klub připraven, opět vstoupit mezi elitu,“ dodal Karel Zmund.