Oproti tomu olomoucký a šternberský tým omladil kádr. Přerov posílil a chtěl by se posunout do horní poloviny tabulky.

Jedině obhajoba

Prostějovské volejbalistky dlouhodobě vládnou české extralize a v právě nadcházející sezoně na tom nemíní nic měnit.

Tým vedený Miroslavem Čadou prošel přes léto jako každoročně značnou obměnou.

Z Hané odešly například Američanka Carterová nebo Holanďanka Steenbergerová.

Největším překvapením je však odchod reprezentační nahrávačky Pavly Vincourové do Itálie.

Naopak novými posilami hanáckého klubu budou německá blokařka Stefanie Kargová a její reprezentační kolegyně nahrávačka Kathleen Weissová.

Novou univerzálkou je pak Kubánka Simon Liannesová. Na bloku se ukáže Srbka Bogdanovičová. Na Hanou se po roční pauze vrací Běloruska Markevichová.

Připravenost nových posil zhodnotil dlouholetý lodivod Agelek Miroslav Čada.

„Simon Liannesová prokazuje svůj velký talent a zdá se, že by mohla být výraznou útočnou oporou, v jakou jsme na účku doufali. Hodně dobře se jeví také blokařka Ana Bogdanovičová, kterou jsme brali coby trojku na daný post a její výkonnost je dosud vysoká. Teď jen, aby holky v načatém trendu pokračovaly. O přínosu zkušených a úspěšných německých reprezentantek Kargové a Weissové nepochybuji. A co mě ještě těší, je rychle rostoucí forma Táni Markevichové i Báry Gambové po delší zdravotní pauze. Celkově má náš současný tým i po letních změnách slibný potenciál," zhodnotil trenér Miroslav Čada přestavbu kádru na klubových stránkách.

Cíle šestinásobného mistra České republiky jsou tak opět stejné, a to obhájit extraligový titul, vítězství v Českém poháru a neztratit se v prestižní Lize mistryň.

Vysokoškolačky bez Šenkové i Dreksové

Olomoucký klub se přes léto rozloučil s řadou zkušených hráček.

Z rodinných a pracovních důvodů přerušily své kariéry nejlepší volejbalistka uplynulé extraligové sezony Jana Napolitano Šenková i zkušené libero Hana Dreksová.

Pryč jsou také slovenské reprezentantky Gabriela Tomašeková s Leou Murčinkovou.

V olomouckém dresu už se neobjeví ani starší ze sester Kojdových Helena. Když se k tomu připočtou ještě odchody nahrávaček Raškové a Uhrové, je už seznam ztrát i na sehrané trenérské duo Jiří Teplý – Pavel Háp až povážlivě dlouhý.

Nahradit odešlé opory má zejména kvarteto volejbalistek z kádru šternberského Sokola – blokařky Holásková a Jurčíková, univerzálka Simona Janečková a smečařka Polášková.

Tým navíc doplnilo americké libero Richardsonová.

„Chceme hrát určitě v lepší pětce s tím, že semifinále by bylo úspěchem, ale družstvo může zcela jistě i překvapit," konstatoval předseda klubu Jiří Zemánek.

Vysokoškolačky předem své pozice nevyklízejí.

„Chceme se samozřejmě po předchozích medailových úspěších opět umístit co nejlépe a znovu si vybojovat právo účasti v evropských pohárech, což bývá náš tradiční cíl. Uvidíme však samozřejmě až po úvodních zápasech nové sezony, jak jsme aktuálně silní ve srovnání s našimi soupeři," řekl olomoucký trenér Jiří Teplý.

Šternberk má nového kouče

S ještě více omlazeným kádrem půjde do bojů s extraligovými protivníky šternberský Sokol.

„Jedním z hlavních úkolů šternberského družstva byla vždy výchova mladých hráček pro extraligu. V letošní sezoně se po odstoupení Slavie nebude sestupovat, proto jsme se rozhodli pomoct Olomouci vytvořit silný a konkurenceschopný tým a ještě více dát příležitost talentovaným volejbalistkám," uvedl předseda klubu Michal Oborný.

„Přesto věříme, že můžeme hrát atraktivní volejbal a měřit se s řadou svých ligových konkurentů. Proto jsme také na pozici hlavního kouče angažovali bývalého reprezentanta a šternberského rodáka Martina Hrocha, který má už nemalé trenérské zkušenosti z tuzemska i zahraničí," do­dal.

Trenér Hroch hodlá ve své první sezoně pod šternberským hradem stavět především na zkušené ose hráček, kterou tvoří nahrávačka Ticháčková, smečařky Oborná a Markéta Janečková, blokařka Sochorcová a libero Hronová.

„Kolem nich by se měly postupně prosazovat mladé hráčky. Do sezony vstupujeme s hodně omlazeným kádrem. Na jakou příčku se dostaneme na konci sezony, ukáže výkonnostní posun jednotlivých hráček i celého týmu," ví Martin Hroch.

Přerov myslí výš

Do horní poloviny tabulky by se chtěly posunout přerovské volejbalistky. Kádr se rozšířil o Michaelu Raškovou, Martinu Mukařovskou, Kateřinu Mlčákovou, Nikol Kavkovou a Kateřinu Holišovou.

„Tým jsme posílili především o mladé hráčky s výhledem na další sezony," řekl asistent trenéra Libor Gálík.

„Ještě se musíme snažit o to, aby si všechno herně sedlo," poznamenal Gálík.

Přerovský klub má tak vyšší ambice než vloni.

„Chtěli bychom do horní poloviny tabulky," přeje si Gálík.

Již nyní je jasné, že tým bude oslaben kvůli zraněním.

„Bohužel se zranila Pavelková a při turnaji na Olympu Mačáková. Pavelková chyběla celou herní přípravu, ale sezonu stihne. Oproti tomu Mačáková si utrhla koleno a v této sezoně nejspíš nenastoupí," dodal Gálík.

Program 1. kola extraligy volejbalistek:

Čtvrtek:

17.00: Olymp Praha – Frýdek-Místek, Přerov – Šternberk,

18.00: KP Brno – SK UP Olomouc, TJ NH Ostrava – SG Brno.