Říká se sice, že dvakrát nevstoupíš do jedné řeky, ale na mistrovství republiky tříčlenných extrémních štafet se dokonale opakovalo loňské finále závodu. O vítězi soutěže rozhodly znovu až poslední metry šestačtyřicetikilometrové tratě a stejně jako před rokem byli aktéry dramatu kajakáři Filip Hric (tým Pivovar Litovel) a Kamil Mrůzek (Auto Hlaváček).

Vyrovnaný boj o zlato vyzněl opět ve prospěch Filipa Hrice. Letos však byl rozdíl ještě menší než v roce 2018. Po téměř dvou a půl hodinách dělily v cíli obě družstva pouhé tři vteřiny.

„Musím říct, že to pro mě byl neuvěřitelně těžký závod. Na přebězích mě chytaly křeče do noh a Kamil mě stejně jako loni hodně stahoval. Jsem strašně rád, že jsem udržel první místo a musím poděkovat Marku Rauchfussovi, který zajel skvěle na kole a jen díky němu jsme dneska vyhráli,“ svěřoval se v cíli vyčerpaný finišman vítězné štafety Filip Hric.

Bobr Cup měl na startu opravdu skvělou konkurenci a to ve všech třech disciplínách. Před rokem bylo na rozdíl od letoška sucho a teplo, přesto se nejlepší běžci dokázali výrazně zlepšit. První úsek ovládl v Litovli Jan Janů z týmu ASS Brno Extreme e-Finance.

„Trať bylo sice náročná, ale těžké podmínky na podmáčené trati mi nevadily,“ svěřoval se v cíli český reprezentant v běhu do vrchu, který se připravuje na listopadové mistrovství světa v Argentině.

Janů porazil druhého Jáchyma Kováře (tým Auto Hlaváček) o osmnáct sekund a loňskému vítězi Tomáši Lichému (Pivovar Litovel) „nadělil“ tři minuty a pět vteřin. Přesto ani tak velký náskok týmu Jana Janů na celkové stupně vítězů nestačil.

Na horském kole se děly velké věci. Marek Rauchfuss (Pivovar Litovel) po předávce od Tomáše Lichého rychle dojížděl své soupeře, brzy zlikvidoval ztrátu a posunul se do čela závodu.

„Jelo se mi opravdu skvěle. Trať tady na Bobru je dost technická a to mi sedí. Loni jsem na kole zabloudil a udělal závod zbytečně dramatický, tak jsem rád, že letos jsem neměl žádné podobné problémy,“ uvedl Rauchfuss, který se před dvěma týdny zúčastnil MS v maratonu na horských kolech a na Bobru nejlepším časem na horském kole posunul svůj tým před závěrečným úsekem na první místo.

Směrem vzhůru se postupně posunoval i tým Kalokagathia Aliance. V běhu se představil skvělý triatlet Jan Čelůstka, který doplatil na nevhodnou obuv a nakonec skončil v prvním úseku devátý. Na kole pak při své premiéře v Litovli letěl Kristián Hynek čerstvý stříbrný medailista k mistrovství světa v maratonu na horských kolech.

„Překvapilo mě, že trať byla celkem náročná. Dnes se tady sešla skvěla konkurence a doufám, že se nám nakonec podaří dostat se na bednu,“ říkal v cíli druhý nejrychlejší muž dne na horském kole Kristián Hynek, který na druhém úseku posunul svou štafetu na čtvrtou příčku.

Hynkova prosba se nakonec splnila. Nejrychlejší čas bronzového muže letošního mistrovství Evropy ve sjezdu na divoké vodě Adama Satkeho vynesl tým Kalokagathia Aliance na konečnou bronzovou příčku.

Extrémní překážkový závod Runex Race na Poděbradech u Olomouce
Poděbrady ovládl extrémní závod Runex Race. Takto to vypadalo

MRŮZKOVA STÍHACÍ JÍZDA

O celkové zlato se ale na vodě prali jiní. Kamil Mrůzek z družstva Auto Hlaváček ztrácel na předávce do kajakářského úseku na Filipa Hrice z Pivovaru Litovel čtyřicet šest vteřin. Mrůzek stejně jako loni pronásledoval svého mladšího reprezentačního kolegu jako lovecký pes zajíce, zvrátit pořadí na prvním místě ale nedokázal.

Filip Hric po dvou hodinách sedmadvaceti minutách a patnácti vteřinách protrhl cílovou pásku jako první o pouhé tři sekundy před druhým Mrůzkem a spolu s Tomášem Lichým a Markem Rauchfussem obhájil vítězství z loňské sezony.

Letošní Free Litovel Bobr Cup provázelo chladné a deštivé počasí. Po sedmi ročnících, kdy panovalo skoro letní počasí se tak letos Bobr jel ve výrazně extrémnějších podmínkách. Tvrdé podmínky ale sportovce neodradily. Do závodu vyrazilo celkem 194 týmů a dvanáct jednotlivců startujících v rámci soutěže Bobr Man.

Solidně zastoupeny byly také recesistické týmy startující v převlecích. Pozornost na sebe strhávaly hlavně družstva inspirovaná oblíbených seriálem Okresní přebor. Z fiktivních Houslic dorazily hned čtyři týmy, které dohromady daly celou fotbalovou jedenáctku i s jedním náhradníkem.

Stejně jako loni se Bobru zúčastnil i kompletní tým nevidomých sportovců. V týmu Slepýši se na extrémní trať vydali běžec Marek Šimíček cyklista Ivoš Budil a kajakář Jan Hegr.

Bobr Cup 2019

1. Pivovar Litovel (Lichý Tomáš, Rauchfuss Marek, Hric Filip) 2:27:15, 2. Auto Hlaváček (Kovář Jáchym, Buksa Dominik, Mrůzek Kamil) 2:27:18, 3. Kalokagathia Aliance (Čelůstka Jan, Hynek Kristian, Satke Adam) 2:29:27

Bobr Man

1. David Jílek 3:06:53, 2. Tomáš Matera 3:09:04, 3. Petr Čamek 3:32:21

DAVID KNEBEL