„Hrozně se mi to libí, je to super odpoledne. Navíc na pódiu vystupuje Adam Mišík, kterého hodně obdivuji,“ netajil se pozitivními vjemy rychlobruslař Patrik Janech, jeden z členů výpravy Olomouckého kraje chvilku po slavnostním zahájení.

Dojatý Bank

„Úplně mě dojal pohled na všechny ty děti, kterým zářila očička. Musel to být pro ně fantastický zážitek,“ zmínil se bývalý lyžař Ondřej Bank, vlajkonoš olomoucké reprezentace. Zábřežskému rodákovi, který se může chlubit pátým místem z olympiády v Soči, se nicméně nevyhnuly menší problémy.

„Vlajka se mi trošku zamotala. Ale beru to na sebe, vůbec jsem to předtím netrénoval,“ komentoval s humorem svou chvilku slávy.

Samotné zahájení celé sportovní události se neslo přesně v duchu myšlenky olympismu. Svou show předvedl krasobruslař Tomáš Verner, nechyběly slavnostní projevy, přísaha sportovců nebo nástup jednotlivých výprav.

„Tento projekt je pro český sport velmi důležitý. Můžeme objevovat nové talenty, většina účastníků navíc odjíždí domů s enormní motivací. Ta jim pak může pomoci v cestě na skutečnou olympiádu,“ osvětluje místopředseda ČOV Filip Šuman hlavní myšlenky Olympiády dětí a mládeže, která ve své zimní verzi nejen tradiční sporty, ba i odvětví lehce neobvyklá.

Na olympiádě šachy i tanec

Kromě biatlonu nebo hokeje tak mohou diváci sledovat tuhé boje i na šachovém turnaji. Po pěti letech se navíc na program vrací taneční sport.

A právě v něm by měl mít Olomoucký kraj zásluhou sourozenců Borůvkových, čtvrtfinalistů loňského mistrovství světa, velkou naději na zisk medaile.

„Věříme si i v alpském a běžeckém lyžování. V pořadí jednotlivých krajů bychom rádi skončili do devátého místa,“ nastínil ambice celé výpravy její vedoucí Jan Švec.

„Sama akce každým rokem jen stoupá víc a víc na prestiži, mnoho sportovců už ji řadí na úroveň republikových šampionátů,“ dodal.

Zimní olympiáda má za hlavní centrum Litomyšl, mladí sportovci pak budou závodit i na svazích v Dolní Moravě a Čenkovicích, biatlon ovládne Letohrad. Hokejový turnaj, v němž by měla olomoucká výprava mít také šanci na medaili, se odehraje v České Třebové a Chocni. Olympijský oheň pak uhasne ve čtvrtek 1. února.

Autor: Johan Čáp – člen programu Mladí novináři na ODM 2018