„Tradičním maskotem naší akce je Kamil Mrůzek, kajakář, který se bude snažit rozšířit sbírku svých deseti vítězství na našem závodě. Loni skončil se svým týmem těsně druhý a s tím moc spokojený nebyl,“ upozornil na účast dvaačtyřicetiletého devítinásobného mistra světa ve sjezdu na divoké vodě člen organizačního týmu Petr Čamek.

„Kamil pojede letos v týmu s běžcem Jáchymem Kovářek a bikerem Dominikem Buksou, to je sestava, která by měla útočit na ty nejvyšší příčky. Ve startovní listině ale vidím minimálně další dva týmy, které se poperou o zlato,“ dodal Čamek.

Na trať Bobra vyrazí také trio Kalokagathia Aliance, za který se představí běžec Jiří Csirik, cyklista Kristián Hynek a kajakář Adam Satke. Kristián Hynek před dvěma týdny vybojoval stříbro na mistrovství světa v maratonu horských kol ve švýcarském Grächenu.

Devětatřicetiletý český biker tak dosáhl na životní výsledek a stříbro přidal ke dvěma předchozím bronzům z MS. Pro Hynka bude start na Bobru premiérou.

Naopak kajakář Adam Satke už trať dobře zná. Loni v Litovli předvedl nejrychlejší kajakový úsek a minulou sobotu potvrdil formu na mistrovství světa ve sjezdovém sprintu ve španělském Seu, kde obsadil deváté místo v soutěži jednotlivců a přivezl bronz v závodě družstev.

Ve stejném složení jako loni bude obhajovat prvenství z loňského roku tým Pivovar Litovel. Běžec Tomáš Lichý biker Marek Rauchfuss a kajakář Filip Hric loni vyhráli o pouhých dvanáct sekund, podobně napínavý by souboj o titul mohl být i letos.

Extrémní překážkový závod Runex Race na Poděbradech u Olomouce
Poděbrady ovládl extrémní závod Runex Race. Takto to vypadalo

DRSNĚJŠÍ POČASÍ

Dva dny před startem závodu se registrovalo 189 tříčlenných týmů.

„S číslem jsme spokojení, samozřejmě bychom chtěli pokořit dvě stě týmů na startu, ale to se nikdy nedá dopředu naplánovat. Doufám, že počasí přiláká další závodníky, kteří si budou chtít užít hanácký extrém a tak bude nejenom silná ale i početná konkurence. Stejně jako loni se do akce pustí i tým nevidomých sportovců a to si myslím, že je skutečně obdivuhodný výkon. Zapomenout nesmíme ani na patnáct odvážlivců, kteří se vydají na tratě Bobra jako jednotlivci v rámci soutěže Bobr Man,“ upozornil na další zajímavosti Čamek.

Bobr Cup je závodem extrémním a tentokrát by to mělo být zajímavé i co se počasí týče.

„Vypadá to, že letos bude počasí pro náš závod ideální. V posledních letech panovaly v Litovli skoro letní podmínky a s extrémem to tolik společného nemělo. Tentokrát se zdá, že teplota bude někde kolem deseti stupňů a po deštích v průběhu týdne se zřejmě dočkáme i nějakého toho bahýnka na tratích a samozřejmě zajímavější by měly být i tradiční brody řeky Moravy, které na všechny závodníky, kteří se Bobra zúčastní čekají,“ uzavřel svou pozvánku na závod Petr Čamek.

Co je Bobr Cup

Soutěž Bobr Cup vznikla v roce 1995. Původně šlo o závod na závěr vodácké sezony, kterou vymysleli a zorganizovali kanoisté z litovelského oddílu TJ VS. Vždy se jednalo o soutěž tříčlenných štafet v okolí Litovle. Prvním členem týmu je běžec, který předává cyklistovi a finišmanem družstva je vodák. Tratě se v průběhu let mnohokrát měnily, v současnosti se závodí na tratích 15 km (běh), 25 km (MTB) a 6 km (voda). Prvního ročníku se zúčastnilo zhruba 40 tříčlenných družstev. Během dalších let se věhlas Bobra zvyšoval a postupně se stal největším outdoorovým závodem extrémních štafet v ČR, kterého se pravidelně účastní okolo dvou set tříčlenných týmů. Slovo Bobr v názvu neodkazuje jen na velkého hlodavce, který v devadesátých letech znovu osídlil lesy CHKO Litovelské Pomoraví, ale je to také akronym pro Blbě Organizované Běsnění Raplů.

Co je Bobr Man

Kategorie Bobr Man vznikla v roce 2017. Pořadatelé se rozhodli vyhovět množícím se dotazům od závodníků na možnost startovat ve všech třech disciplínách najednou. Bobr Man je omezen na deset (první ročník) respektive patnáct (v loňském a letošním roce) jednotlivců, kteří mohou změřit své síly se celým Bobrem. Vítězem prvního ročníku se stal David Jílek o rok později vyhrál Pavel Kubričan. V letošním roce očekáváme na startu i první ženu.

Legenda Bobr Cupu Kamil Mrůzek

Kamil Mrůzek.Zdroj: Deník / Miroslav MazalKajakář Kamil Mrůzek je nejen legendou divoké vody ale i závodu Bobr Cup. Kamil závodí i v pokročilém věku a stále patří k nejlepším na světě. Devítinásobný mistr světa ve sjezdu na divoké vodě je zároveň desetinásobným vítězem soutěže Bobr Cup. Poslední triumf si Kamil připsal v roce 2017, v loňském roce bojoval do posledních metrů o další vítězství, ale nakonec dokončil se svým týmem závod jako druhý. I v letošní sezoně by Kamil měl v Litovli bojovat o další primát.

DAVID KNEBEL