V minulém ročníku Kooperativa NBL vyválčil BK Olomoucko cenný bronz. Do nové ligové sezony, která startuje už v sobotu, tedy vstupuje s vysokými ambicemi. Zvlášť, když v týmu zůstávají největší opory.

„Cílem opět je, abychom postoupili do play-off a v něm se snažili získat možná i tu stříbrnou medaili. Kdyby se dokonce podařilo porazit i Nymburk, tak by to byl velký úspěch,“ prohlásil předseda klubu Dušan Tomajko.

Tým během léta opustil kvartet cizinců. Odešel pivot Mikulič, slovinské duo Pelko – Močnik a také Američan T. J. Dunans.

V kádru momentálně figurují tři zahraniční hráči. Kromě Javonteho Douglase, který se na Hané pokusí navázat na skvělé výkony, za které byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem ligy, dvě nové tváře – Američan Malik Morgan a bosenský pivot Igor Josipovič.

„Malik dle mého bude jedním z tahounů týmu. Jeví se jako takový nesobecký Američan a takového hráče, který může dát koš, ale i přihrávat, doskočit a bránit, jsme chtěli,“ těší trenéra Predraga Benáčka.

„Igor je zkušený, hrával i v Česku a do týmu dobře zapadl. Pod košem to bude důležitý hráč,“ řekl kouč na adresu druhé zahraniční akvizice.

Velkou posilou je také bývalý rozehrávač Opavy Radovan Kouřil, který se na Hanou vrací po třech letech. „Minulou sezonu nás trápilo zranění Močnika. Letoš máme Radka a doufám, že se nezraní,“ usmál se Benáček.

„Potřebuje nějaký čas, aby si zvykl na spoluhráče i na mě, ale zatím to funguje dobře a jsem přesvědčen, že to bude fungovat i v průběhu sezony.“

Do Prostějova přichází i dva mladíci. Z Hradce Králové jednadvacetiletý pivot Dominik Štěpán a zpět z hostování v Brně je o rok starší pivot Viktor Vašát.

Tým Basketbal Olomouc (v bílém) porazil v zápase první ligy Opavu B 103:87.
Basketbal Olomouc začal vítězně. V první lize chce medaili

ABSENCE PALYZY A DOUGLASE

Přípravné období celku BK Olomoucko do jisté míry narušila účast kapitána Lukáše Palyzy na mistrovství světa v Číně a zranění klíčového Američana Douglase.

„Jinak jsem s přípravou spokojen,“ poznamenal Benáček, který je ale s návratem opor do obvyklé formy optimistický.

„U Lukáše jde o návrat herní a střelecké pohody. Pracujeme na tom a každým dnem je to lepší a lepší,“ uzavřel trenér Predrag Benáček.

První ostrý zápasový test čeká jeho svěřence v sobotu od 18 hodin, kdy se na prostějovské palubovce utkají s Královskými sokoly z Hradce Králové.

Lukáš Palyza
Doceňujme v Česku úspěchy Satoranského i Veselého, nabádá Palyza

Kádr BK Olomoucko:

Jiří Dedek, Javonte Douglas, Adam Goga, Igor Josipovič, Erik Klepač, Radovan Kouřil, Malik Morgan, Michal Norwa, Lukáš Palyza, Marek Sehnal, Lukáš Sychra, Dominik Štěpán, František Váňa, Viktor Vašát