Další významná sportovní akce zavítá do hanácké metropole. Na baseballovém stadionu v Olomouci se uskuteční čtyři zápasy Mistrovství světa univerzitních reprezentačních výběrů.

Největší porci zápasů si mezi sebou rozdělí Brno a Ostrava, hrát se bude také v Chocni a v Blansku. Kromě české reprezentace se představí i dalších šest týmů – Japonsko, Taiwan, USA, Kanada, Jižní Korea a Litva.

Letošní Akademické mistrovství světa je v pořadí čtvrté. Koná se každé dva roky. To poslední v roce 2006 na Kubě ovládli Američané. „Rádi bychom letos navázali spíš na umístění z Taiwanu z roku 2004, kde jsme byli pátí. Předloni jsme ve velké konkurenci skončili desátí,“ doufá v úspěch na letošním turnaji prezident České baseballové asociace Petr Ditrich.

V Olomouci o bronz

Jako první se olomouckým divákům představí univerzitní výběry Kanady a Litvy v pondělí 21. července. O tři dny později rozehrají zajímavý duel znovu Kanaďané, tentokráte s Koreou.

Právě tyto týmy jsou označovány jako možní černí koně turnaje, díky svému kvalitnímu univerzitnímu zázemí. Po odpočinkovém pátku se rozehrají v Olomouci boje závěrečné.

Po odstoupení Indie z AMS vypadl z programu sobotní zápas o 7. příčku. V neděli bude na programu zápas o bronzové medaile. Už teď je však jisté, že českých reprezentantů se na Hané nedočkáme, ani kdyby o sedmé, resp. třetí místo bojovali. Kvůli kapacitním důvodům svůj poslední zápas na turnaji sehrají v neděli 27. července v Brně.

Skokani na mistrovství

Po vydařených představeních v reprezentaci si na šampionát vysloužilo nominaci trio Skokanů, kteří splňují podmínku být studentem vysoké školy. O co nejlepší umístění budou bojovat za české barvy Jakub Voják, Martin Drong a Jakub Černík. S výjimkou Radka Němce tedy všichni současní olomoučtí reprezentanti. „Bude to neobyčejně těžké, týmy jsou strašně silné. My se samozřejmě budeme snažit porazit Litvu a Kanadu, kteří by snad mohli být hratelní. S těmi ostatními mančafty to musíme zkrátka zkusit. A kdyby to nevyšlo, tak neprohrát moc,“ pokouší se hledat recept Jakub Černík.

Generálka na Olympiádu

O tom, že k vidění bude špičkový baseball, svědčí nominace předních světových celků. V jejich kádrech se tak představí většina hráčů, kteří budou účastníky i na Olympijských hrách v Pekingu.

Nebývale kvalitní týmy vyslaly do Evropy USA, Taiwan i Japonsko, tedy největší favoriti turnaje. O jejich kvalitách se přesvědčily další týmy světové špičky na nedávném turnaji v nizozemském Haarlemu. Tam ve finále porazily Spojené státy olympijský výběr Kuby, víceméně pravidelného vítěze turnaje. Nejlepší evropský celek, Holandsko, zase jednoznačně zaostalo za asijskými týmy z Taiwanu a Japonska.

Martin Dostál