„Byl jsem takový uvolněnější. Už v rozcvičce jsem ne úplně povedeným hodem dal 20,90. Dalo se to čekat,“ okomentoval svůj osobní rekord Tomáš Staněk.

Hned prvním pokusem tak rozhodl celou soutěž a nedal konkurenci šanci. Druhý skončil Ladislav Prášil vrhem 20,28. „Bylo to hodně daleko,“ ocenil Prášil svého oddílového kolegu z Dukly Praha.

Ani jeden z elitních koulařů se po první sérii už nezlepšil. „Pak už jsem to moc křečil. Chtěl jsem hodit ještě dál,“ řekl Tomáš Staněk.

Ten přitom v Olomouci vůbec startovat nemusl. „Nedávno jsem měl natrhnuté tříslo, takže jsem to nechtěl moc zatěžovat. Původně jsem myslel, že se olomouckých závodů nezúčastním. Na tréninku jsem házel jen jednou,“ konstatoval Tomáš Staněk.

To Ladislav Prášil v pozici odchovance olomoucké atletiky na Velké ceně tradičně startuje letní sezonu.

„Na první závod sezony to bylo celkem dobré. Cítím se dobře, ale moc spokojený nejsem,“ hodnotil Prášil.

Limit na mistrovství světa v Londýně už splnil v hale. „Ale přípravu to nijak neovlivní. Půjdeme do toho naplno. Chci hodit ještě dál,“ přál si.

Nejlepšími sprintery Stromšík a Jiranová

Mimo koule Velká cena města Olomouce přinesla další velmi dobré výkony.

V hlavním závodě sprintu na 100 metrů za nedovolené podpory větru zvítězil Zdeněk Stromšík z SSK Vítkovice časem 10,32 s před olomouckým Dominikem Záleským (10,37 s). Zdeněk Stromšík zkompletoval sprinterský double, kdy na 200 m dosáhl kvalitního času 21,38 s.

V kategorii žen na prvenství dosáhla Helena Jiranová (Sokol Kolín) v čase 11,85 s (11,82 s v rozběhu).

V hodu oštěpem potvrdil roli favorita Jaroslav Jílek, svoje náčiní poslal na 77,36 m. V memoriálu Pavla Čecháka ve výšce zvítězil Petr Pícha z Českých Budějovic, který překonal laťku ve výšce 206 cm.